dinner semalam

Semalam aku try resepi yang Erin bagi. Resepi apa?? Soto... Yela aku ni kan 'pandai' sgt masak so still lg kene belajar memasak even certain2 resepi nampak cam senang. Sebelum ni aku penah je buat kuah soto tapi tak mengancam sgt. Rupa2nya barula aku tau kene letak santan rupanya untuk bg lagi kaw. Mmmm....

Semalam masa start masak Mirko tak de kat umah, dia kuar gi cuci gambar. So aku sorang2 la kat dapur mula ketung ketang sana sini. Time dok menumis bahan2 atas dapur mak mertua kat sebelah panggil plak. Bab sebelum tu aku mintak minyak zaitun kat dia. Minyak zaitun kat umah da abis. Maklumla diorang ada pokok zaitun sendiri so buat minyak zaitun sendiri jugak. Tak payah nk beli. Jimat!!!! Masak soto semalam tak pakai pun minyak zaitun. Saja mintak wat stock kat umah. Kang nak guna tak dak pulak.

Owh sambung balik. Masa dok menumis da buh segala rempah, mak mertua panggil pulak bab nak bg minyak zaitun la kan. Api kat dapur da di'slow'kan. Masa kat luar dia nk bg itu nk bg ini. Last2 masuk2 atas dapur da hangit da...... Waaa..... Terpaksa la buang sume tu then kene wat lain. Huhuhuhuhu... Tak lama pastu Mirko pun sampai. Habaq kat dia lambat skit yer dinner bab terhangus bahan2 tumis so nk kene start balik menumbuk bawang segala. Hehehehehhe

Ni kuah masih dok atas api lg. Tak mendidih lg. Gambar da siap tak ambik la plak. Da lambat kan. Masing2 da kelaparan. So tak sempat nk amek gambar. Ingt nak makan je. =)

Haa... Siap ada mihun ngan nasi impit tu. Bukan apa mihun tinggal sikit je. Kang tak cukup pulak tu yang wat nasi impit skali tu. Bahan2 tak de apa pun cuma isi ayam ngan kobis je. Begedil tak buat bab tak de daging hancur, daun sup ngan daun bawang tak dak. Baru tanam. Kecik lg ha kat pokok pun. Takkan da nk amek kot. Bawang goreng ada tp terlupa lak nk buh. Da nk abis makan br teringat bawang goreng. Sambal kicap plak tak kaw sgt bab kicap da abis. Huhuhuhuhu. Soto ala2 koboi je la kan. Tak dak bahan sgt tp teringin nk makan pas tgk soto kat page Erin aritu. Tu yang tak tahan godaan tu. Nak makan kene la wat sendiri ok.


Ada sesapa teringin gak ke nk try. Klu nk sila ke page Erin untuk resepinya yer...

9 critics say:

aRa said...

Sama mcm soro yg mak selalu buat...agagagaga...tapi kitaorg biasa tak kai mihun...kai nasi impit je...marvelous...

Izan said...

to farah -

izan lebih suka mihun. tu yang buat mihun tu. nasi impit kureng skit. tp belasah jugakla klu mihun tak de. hahahahah

Hilma Rashid said...

wahhh..sudah siap buat..
bagusnyer!!
tp kelakar leh hangit lak plak..pastuh kene start dr awl blk
hhahahah
last2 lmbt mkn..sian..!
pasal begedil tuh xder daging hancur pakei ayam pon xper..
ayam kopek kecik2 pastuh blend kasik halus pon bleh kot
ntah xpnh cube plak
btw..congrates dh berjaya merealisasikn hasrat nk mkn soto. hehehhe

Izan said...

to erin -

hahahhaha.... tu la selalunya time masak my husband ada kat umah. klu mak dia panggil ke apa ke dia ada. ni da tggl sorang2 kat umah jenuh la nk kepung sana sini.

NuRuL FaRiHa said...

aku suke la ko tipah memasak bule...jadi cikgu bahasa italy bule..pas nih ko jadi naib jurufoto la pembantu utama mirko...

PHATABULOUS! said...

baguih nya hang... bini sapa la nih.. aku rasa bangga tekak mirko boleh terima masakan melayu kita...

Izan said...

to fariha -

hahahaha... tima kasih di atas pujian anda cik rieha. masak mmg la bule tp kekadang tak sedap. muahahahahah.

jd cikgu italy aku ajar yg senang je. yg susah aku pun tak pas lg. hehehehhehe

to syima -

mirko mmg suka makan makanan asia. masak je pape pun insyaallah dia makan janji tak pedas terlampau.

tp kari dia tak berapa nk pandai makan lg. baguih la jugak bab kari aku tak reti nk buat. =)

axim said...

ni rasa nak wat soto gak nih..

(seraya pi dapur tengok ada ayam tak dalam peti...)

Izan said...

to axim -

apa lg xim, wat la soto gak. buat jgn tak buat... =)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month