hujan batu

Bak kata pepatah... Hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri. Tp masalahnya hujan batu mmg wujud, hujan emas wujudkah????

Sebenarnya aku nak bercerita hari ahad aritu cuaca sungguh sejuk sekali. Pakai baju berlapis2 pun masih sejuk jugak. Malam sabtu aritu lebih kurang kul 5 pagi kilat sabung menyabung hujan lebat sungguh. Bumbung rumah rasa cam nak tercabut pun ada. Tp nasib baik cuaca buruk tu hanya berlarutan selama 15 minit sahaja.


Tengahari ahad tu cuaca buruk balik. Angin kuat. Tiba2 hujan turun dengan lebat sekali. Dengan cuaca yang sejuk ni, ketul2 ais terbentuk semasa hujan turun. Kat atas rumput penuh ngan ketul2 ais yang kecil2.




Ni rumput kat umah my parents in law. bersih jer kan. Jom tgk gambar kat bawah ni lak. Rumput kat kawasan rumah kitorang. Penuh ngan daun2 yang gugur. Pastu rumput tak sekata. Bercampur2. Hahahahahah... Nasib la...


p/s: tahun lepas hujan batu yang tak henti2 menyebabkan jalan raya penuh ngan ketulan2 ais. Nampak putih je jalan da mcm salji tp bukan salji. Global warming sekarang ni menyebabkan salji da tak turun kat sini lg. Mirko kata kat kawasan rumah kitorang ni selalu turun salji. Last salji yang turun kat sini lebih kurang 5 tahun yang lalu. Masa tu aku masih lagi kat Msia. =)

posted under , , |

19 critics say:

neezareef said...

btl2 ujan batu lahhh

ikiqzana said...

x pernah negok hujan batu.. oo mcm rupa nyer..

kt m'sia skrg pun musim ujan. x menentu.

♥ Ambia Aziz-Suhaimi ♥ said...

best best...last experience masa kat atlanta US aritu..best giler..hehe...yer la kat msia ni jarang nk ada...hehe...collect buat ais kacang pun sodap kan izan..heheh

rasp said...

kalo kena hujan nie mau sakit ek sis...isk isk isk...

POSH76 said...

bestnyer cam ice dlm ice box ajer....bestnyer dpt tngk real punyer hehe

Cik N said...

Waaahh menarik! Tp x bahaye ke kalau kite dlm kete ttbe ujan batu. Tak pecah ke cermin ek..cam kuat jek...
Ke ice tu ringan jek? huhuu...

sWeEtdARLinG said...

Orang kata ujan air batu boleh makan, nanti jadi cerdik...

orang kata bukan aku kata, kalau kau makan jadi apa2, dun blame me :)

CikMin said...

huuuuu...teringat masa awal tahun ari tu..kena serang gan ujan batu besar ibu jari..sakit woo belakang badan....mcm peluru berpandu...

Dee said...

rasanya izan penah buat n3 psl hujan batu kan..kalo x silaplah..

Dee said...

rasanya izan penah buat n3 psl hujan batu kan..kalo x silaplah..

BeMiE said...

am takut je bunyik... hujan batu tu.. klau kena kepala sedap gak ni...

ibu ilham said...

kalau kene atas bumbung umah nie...
bunyi nye kuat la ye?

~ Lady ell ~ said...

hujan emas dinegeri org,hujan batu dinegeri sendiri..

ada 2 nk komen..
1..mmg tak de lah hujan emas..sbb kalau ada,sah2 semua org kaya.:)
2..masalahnya org melayu yg buat pepatah ni...tp negeri sendiri hujan batu pun takde..mcm mana tu?

Ms AiReEn MoHd said...

weh ni bukan ker ko amik aik batu kat peti ais ko lambung kat luar kan..kekekekekeke...hikhik kidding

.: mama cute :. said...

sangat comel ketul2 ais tu..kalau kena sahih sakit tuu..adoii

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh...x pnh tgk ujan batu...

Delimasari said...

mesti sakit kena kat badan erkkk..
real mcam batu sungguh....

Ms AiReEn MoHd said...

aku da komen ke blum aku pun tak ingat..yang aku tau da lame aku tak main komen blog ko..tgk name aku da jatuh ranking keberapa tah...weh semlam kan rieha ngan syima lepak umah aku...ko biler nak lepak ni..meh la

Ms AiReEn MoHd said...

ha meh sii aku nak komen lagik....wkaka nak naik ranking aku tu....weh kat sini hehari ujan...bukan lg batu da ribut petir,,aku pun nak memetir da basuh baju lime enam kali ..asik asik basah tak berangkat basuh balik....kang jemur lagik basah jemur basuh basah jemur...lelame sebotol detergen abisss..

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month