musim minyak zaitun

Musim kutip buah zaitun tiba lagi. Mari kita lihat kisah yang berlaku pada hari Sabtu aritu.....

Salah satu pokok zaitun yang telah dikutip habis buahnya


Antara bakul2 yang dipenuhi dengan buah zaitun


Ni lah dia buah zaitun yang masak ranum

Bakul2 yang sedang beratur untuk proses mengasingkan buah dan daun sebelum dibawa ke kilang untuk diproses menjadi minyak

Cara nak asingkan daun2 dr buah. Tuang ke atas papan tu pastu tong tu akan keluarkan angin, daun2 akan terbang manakala buah zaitun akan masuk ke dalam bakul. Klik kat gambar tu. Kat atas lantai penuh ngan daun2 yang telah diasingkan

Kawasan kerja2 dijalankan. Pekerja2 my father in law sibuk menyusun bakul2 dimana buah zaitun telah dibuang daunnya


Tahun ni kurang banyak buah zaitun yang dikutip berbanding tahun lepas. Cuaca yang tak menentu tahun ni telah menyebabkan banyak buah zaitun rosak dan gugur.

Okay, bakul2 ni telah sedia untuk dibawa ke kilang untuk diproses.

p/s: da 3 thn aku tak berkesempatan nak ke kilang tgk camana derang proses wat minyak zaitun ni. So tak dpt la aku nak share ngan korang semua camana proses minyak zaitun dibuat.

posted under , |

16 critics say:

tipahvogue said...

wah!! dpt la ko merasa mkn/pakai and what so ever yang berkaitan dgn minyak zaitun eh?? besh tuuuuuuuuuuuu.....

:: p R i n c E s S _ N :: said...

perghh..bebakul2 olive....

POSH76 said...

wow bestnyer dapat tengok camna buah zaitun diproses....

yg tukang skodeng pun rasa cam kat overseas ajer...hehe

Gieyana said...

bestnyer dpt kutip buah zaiton sendiri kan..comeyy2 jer buah dier..first time tgk nie..heheh

Diarihatiku1976 said...

wahhh... teruja tgk buah zaitun tu ler....

rasp said...

sis, ur FIL nie mmg ada kilang buat minyak zaiton ke?

BeMiE said...

father in law izan ni mmg wat ni je ker.. ish masyuk i.. ada export ke mesia ke?

Joyah Sempoi said...

bestlah tengok camne buah zaitun ni di'urus' dari sepohon pokok..even tak nampak proses dr buah kepada minyakpun, inipun pengalaman yg susah nak dapat....untunglah izan...:)

Scha said...

Pssttt~ izan
kak scha ade
satu petua untuk
awet muda
drink olive oil
sikit 1 tablespoon
and apply kat
muka & leher
before u tido
kak scha dpt petua ni
from my granny :)

ibu ilham said...

wah bagusnye...
kalu kat m'sia mahal tau minyak zaitun nie...
kat sana proses sendiri jer ek...
kesihatan pon terjamin mkn minyak zaitun nie... :)

neezareef said...

letak atas piza sedap nih

sWeEtdARLinG said...

ini kilang FIL kau ker? waaaah mesti sedap kalau masak pakai minyak zaitun

Dee said...

ur FIL pya bisnes ke buat myk zaitun..n ni mmg dari hasil kebun buah zaitun ke sbb tgk byk gak..

~ Lady ell ~ said...

boleh tahan jugak besar pokok zaitun ni ye.senanglah nk guna pakai minyak zaitun ni kalau ada pokok sendiri..

Ms AiReEn MoHd said...

lagik buah zaitun hah...kowang nak wat ape selambak gini ni....

.: mama cute :. said...

wah wah wah..sangat teruja daku melihatnya..wah wah wah!!!

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month