sejuknyer....panasnyer

Sebenarnya da lama aku plan nak bawak Mirko jalan2 kat genting. Tp memandangkan keadaan selalu tidak mengizinkan atas sebab2 tertentu plan nak ke genting selalu tertangguh. Kawan aku kat Genting pun selalu tanya bila aku nak naik genting ni. Dia bgtau kalau nak naik genting kene naik sebelum cuti skolah. Kang da cuti dia sibuk.

Oleh yang demikian, pepagi semalam pas breakfast terus aku terpikir nk pi Genting. Balik ari da ler malas nak stay sana bab Khamis malam aku nak balik Sitiawan plak. Banyak lg perkara yang nak diuruskan kat Sitiawan tu.

Pas makan tengahari kat KL Sentral, terus kitorang naik bas ke Genting. Mirko tak pernah naik bas selama dia dtg Msia ni. Ya ampun...... sakit jantung aku dgr Mirko membebel sepanjang2 jalan. Mana la Mirko tak membebel. Pemandu bas tu bawak bas laju giller. Pastu jalan gi genting plak bengkang bengkok. Pemandu bas tu siap kona baring lg ha. Mirko da gelabah da. Kecut perut sume ada. Mirko siap nak gi kat pemandu bas tu suh bawak slow2. Maklumla pemandu bas kat Msia kan sgt 'berhemah tinggi'. Dia kata balik nnt jgn harap dia nak naik bas. Mau sakit jantung dia kalu naik bas yang laju cenggini turun dr Genting. Hahahahahahah....

Masa turun2 bas tu terus la Mirko telan ubat sakit kepala bab pening pale dia naik bas laju2 kat jalan yang bengkang bengkok ni. Sian dia.... Aku lak gelabah skit kang naik skyway ni mau pengsan terus Mirko ni. Da la dia ni gayat skit kalau tgk tempat2 tinggi. Mula2 tu mmg la dia takut2 gak. Tambah2 plak kat bawah tu sume hutan belantara. Tp pastu bila dia da start bawak kuar kamera dia mula tangkap gambar terus ilang da perasaan takut tu. Sedar2 kitorang da smpi. Mirko kata kejap nyer da smpi (dalam nada berlagak) Padahal td da gabak siap tanya lama ke nak smpi atas. Hahahahahaha....



Sampai2 kat sana kami disambut oleh kawan aku Abby. Nasib baik la Abby cuti arini. So leh la dia bawak kitorang pusing2 seluruh genting tu. =) Abby in charge kat bahagian theme park tu. Yang bestnya kitorang masuk kat dlm theme park tu free jer. Tp kitorang tak main pun. Cuaca kat Genting semalam cam tak best jer. Sangat berkabus. Pastu hujan sekejap. Sangat sejuk. Aku even da bersweater pun masih terasa sejuk lg. Mirko plak cam da tak mau balik KL. Dia kata tak sangka ada jugak tempat kat Msia sejuk cenggini. Tak terasa pun macam berada kat Msia. =)

Pas da pusing2 seluruh Genting, harusla pi makan2 kan. Kitorang makan dinner buffet. Per person kene bayar RM 55++. Memandangkan Abby staff kat situ per person bayar RM 40 jer. Abby belanja tu. Td da bg masuk free pastu belanja plak. Kat tempat tu leh makan banyak mana yang ko nak. Aku lak da rambang mata da weh. Sume aku nak makan. Hahahahaha... Last2 org sume da abis melantak aku tak abis2 lagi.


Pas abis makan kitorang nak terus amek skyway bab Mirko da naik syok tangkap gambar masa nak naik td. Dia kata tak mau balik lambat2 sgt kang gelap da tak leh tangkap gambo. Masa nak balik kabus sgt tebal. Naik skyway da tak nampak apa da. Putih jer. Time tu plak da nak gelap cam takut pun ada gak weh. Da ler masa nak balik tu Abby siap bgtau kekadang waktu malam naik skyway leh dgr suara2 dr dlm hutan. Eeee seramnyer....



Pastu balik dr genting nak turun KL terpaksa la naik teksi bab Mirko tak sanggup nak naik bas. Masa naik teksi tu aku cerita la kat pemandu teksi tu pasal pemandu bas yang 'sungguh berhemah tinggi' memandu bas. Pemandu teksi tu kata memang da banyak org komplen pasal pemandu bas genting tp derang wat tak endah jer dan tetap memandu dengan lajunyer. Sampai2 KL mirko kata panasnya KL!!!!!!!!!!!!

p/s: Ujung minggu ni aku balik Sitiawan. Kepada sume kengkawan yang nak berjumpa leh la msg aku kat no ni. 0193416773. Sila jangan salahgunakan harta awam =)

posted under , , , |

16 critics say:

aRa said...

Aduh...rindu nak p genting...I suka dok genting bab SEJUK!!! masa i p ari itew pun dok kabus tebal tapi i tak masuk pun theme park...masa itew jln ngan mak ayah...depa mana la nak masuk...tak kan i nak masuk sorg kan...merasa naik flying coaster sajor...Cian kan...

Weh...i nak cable car itew sengsorg tau...berani dak??? Masa itew mak ayah dok penat tdo dalam bilik...i jalan sorg kat genting siap naik turun cable car...agagagaga...

Pasal bas driver itew mmg la...sgt kurang hajar okeh...masa naik genting ari itew depa ngan lajunya overtake keta kitaorg...mau tak ngelabah kitaorg dalam keta...kat selekoh lak 2...tak pasal2 kena hempap lak...

Eeee...nak p genting...Izan...jom kita gath kat genting...hiks...mau nangis bayar...mkn ajor dah mahal kat genting...tapi serious nak p genting lagi...jom...kita tdo semalam sana...best nye weiiii...

♥**TeE**♥ said...

Owh Genting...bestnyer Izan nieh jln2 buat Tee lai windu lor..nak balik...hehehheheh

Cik Pah said...

akhirnye ade jugak kawan yg blanja awak makan.. entry ari tuh kata awak jer yg kene bayar kan..

genting skang mmg sejuk sket lah.. tambah plak cuaca hujan skang nih..

*SiRibenMerah said...

wahhh.. bestnya jenjalan genting.. da lama x naik sana.. sejak balik keje kat kedah neh.. langsung x jejak kaki kat genting tuh.. hehehehe..
btw sis, ajak la hubby g cameron pulak.. sure seronok dia amek pic kat sana..

neezareef said...

wahhh..tejuknyeeee

syoknye jln2 g genting..lama x pg

sian mirko mabuk ya naik bus laju gile..seb baik x jd ape2...

best arhh ade member keja sana..

tipahvogue said...

hahaha...kerakar lak baca pengalaman si mirko awak tu izan!! ahakssssssss....balik setiawan nanti ati2 k....

bebila dah free nanti, leh la kita jumpa, ajak mirko men bowling plak!! ahaksssssssss

rasp said...

aritu pun i gi genting sbb nak 'cool off' from the hot sticky cocer hehehehehe..

dapat pun u sorang kawan yg blanja uols kan hehehehehe

mmg iye sis, driver2 bus yg nak ke genting tu cam ada 'death wish' gitu kan..tak pikir ke keselamatan penumpang2nya..malang tak berbau isk isk isk..

Me, Mrs Taj said...

bkn pemandu bas genting tu aje yg bwk laju..pemandu bas kat KL pun sama...so klu selalu accident pun mmg dh tak heran...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

last N g genting gn pRincE_ZA pOn cuaca sejuk..ade ujan gerimis sumerr...sgttt nyaman....

Dee said...

seronoknyer gi genting..next time gi tido sana lg syiok..

eya said...

ms skyway tu nk gerak dr landasan ke luo bgnn,ms tu cm kaki nk tekan brek je..pastu da syiok da..

sukahati said...

uit...rugi la naik tapi tak main....hehe...aku nak naik genting sbb nak main ajer :p

RiEz said...

ohhh aku ader citer pasal genting tapi macam biasa kursus mursus...huh..ade lg kursus....

Lindah: Kamal: Nuha said...

kekekeekekekeke..kelakar baca pasal Mirko pening kepala naik bus...memang kat Malaysia..pemandu bas dia sangat 'berkehmah'..kekekekekekeekek..dulu2 first naik bus..tak boleh nak lelap..n baca doa jerkkkk sebab laju sangat bas tu....now, cam dah tak kisah pulak..kalau lambat lagi susah hati..anyway, spend your precious time kat Msia...jangan lupa bawa Mirko tempat2 lain yang best :D

cendawanintim said...

laaaa, dah ada kat mesia rupanya, banyaknyer ketinggalan n3, jaga diri yer...enjoy!

suhaila-ab said...

aku tiap2 tawon pegi genting...tp tawon ni pencen pegi sana....

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month