suara - suara sumbang

Ari jumaat aku pergi renew lesen memandu. Lepas renew lesen, terus bawak kete adik aku selepas hampir 3 tahun aku tak bawak kete. =) Mirko sungguh terperanjat renew lesen memandu kat Msia sungguh cepat sekali. Maklumla kat Italy mmg lembab. Nak renew lesen mengambil masa 2 minggu. Nak wat passport lak 2 bulan. Kat Msia 2 jam je da blh renew passport. Sungguh mudah sekali.

Kisah semalam plak aku bawak Mirko jalan2 sekitar petaling street, central market dan masjid jamek. Ya ampun... Malaysia sungguh kotor sekali. Malu aku bawak Mirko jalan2 kat situ. Da la kotor, busuk lak tu. Aku pun nak termuntah rasanya lalu kat kawasan2 tu. Bila la Msia nak bersih macam kat luar negara yek. Kat italy sekitar jalan raya sume bersih. Tak de pun sampah sarap di tepi2 jalan. Tak de bau2 busuk cenggini.


Sepanjang2 aku jalan ngan Mirko, antara suara2 sumbang yang aku dengar dari org2 sekeliling:
- "Amboi.... jalan ngan mat saleh... "
- "Abis la kau malam ni. Mat saleh tu..."

- "Pakwe mat saleh... boleh tahan ke?"

- "Itu you punya ehem ehem ke? (apa yang dimaksudkan ngan ehem ehem tu pun aku tak tau)

Aku rasa cam nak penampor jer sapa yang menyumbangkan suara2 tu.

Bila aku masuk kedai2 lak ramai yang tanya, "are you philipine???"
Aku pun jawab, "Org malaysia la..."
Ada jugak yang berkata...."La boleh cakap melayu ke? Ingt kot org luar tadi"

Hahahahahha.... Kekadang nak tergelak pun ada gak. Bila aku jalan ngan Mirko ramai gak yang pandang serong kat aku. Mesti derang ingat aku ni pompuan murahan yang berjalan ngan tourist. Thn lepas aku pi Bangkok ngan Mirko, org sume ingt aku org Thailand. Bila aku kata aku bukan org Thailand derang kata aku menipu. Lantak korang la kan. Tp mmg aku ada keturunan org Siam pun. =)



p/s: Farah, baru jer U puji rambut I da panjang tp I pi potong aritu. Hahahahah. Kat Msia panas la weh. Tp potong tak banyak bab sayang la plak. Bukan senang rambut ni nak panjang. Heheheheh. Harus la kan balik Msia pi gunting rambut bab gunting rambut kat italy mahal giller. Pasni nak pi jumpa doktor gigi plak. =)

posted under , , |

22 critics say:

:: p R i n c E s S _ N :: said...

ishh....pendek akal btl y pndang serong tuu..x open minded lgsg..padahal da sah da jadi bini kan sis kan...

tipahvogue said...

ye, mesia mmg sangat kotor!!! aku gi bali, sangat kagum dengan tempat dewang...giler bersih walopon penduduknya sangat padat!! huhuhu.....

||alis|| said...

tipikal malaysian, biasalah (adakah aku jue termasuk dlm grop mereka2 ini? dan2 tak ngaku malaysian kang, dushhh~ahahaha!!!!)

tapi tang sore2 sumbang tuh sungguh biadap oke. rude sgt2.. takkan korang nak pakai baju tee tertera pic pengantin korang OR yg bercap "we are married", kan? nasib mirko tak paham sangat (ke dia paham eh?)

alahaiiiii...

aRa said...

Biasa la Izan...mulut org...Suka wat fitnah kan...Tak tahu hujung pangkal cerita dok ngata...Dulik la depa...Janji hang mmg dah sah² bini Mirko...Diaorg yg wat dosa...hang ngan Mirko dapat pahala tau...diam je la...

Owh rambut itew di potong...serious i mmg jeles tgk rambut hang panjang...nak rambut panjang gak...

Kujie said...

betul la tu..mmg busuk

Diarihatiku1976 said...

izan... rambut jgn potong.. nanti nak buat majlis w'ding senang nak sanggul ke apa kan... huhuhu...

♥**TeE**♥ said...

Izan memang org M'sia nie ada jer negative thought tu..susah diorg nak fikir benda2 baik kan kan..so camne nak buat nieh..buat tak faham jer la.. sakit telinga kejap...sabor byk2 yeak.. Tee yg kat sini pun dengar citer org2 kampun buat sakit hati jer..rasa cam tak nak balik jer..anyway enjoy your stay and mkn apa yg tak dpt masa kat Italy tu..and stay cun:)

Gieyana said...

Izan ~ orng mmg camtu kan..ader saja yg x kena d'mata diorang kan! alaa...don't bother k! take care!

RiEz said...

huhuh aku dilarang potong rambut...ha udah panjang rambut ko dah...tapi aku rimas sikit sebab panas nih...mulut orang malaysia ni tu la masalah nyer...ko nak jeles bule tapi pandai2 la cover nih cakap terang2...biol sgh...

Joyah Sempoi said...

susah nak kater izan...maybe itu salah satu sebab org kita esp melayu susah nak maju...banyak sangat hasad dengki kat orang (sesaper terase sorilah ek...just giving my opinion)...

msia ni salah satu sebabnya jadi kotor dan berbau maybe because the weather...kat sini kotor jugak tp sebab cuacanya sejuk..tak bau sangat...sampah tu kalau simpan seminggu pun tak bau (council angkut skali seminggukan??)...

Signorina Syima said...

izan... kalau aku tak kenal ko.. aku pun cakap "pergh, mat saleh ni angkut awek melayu.. kena bahan la malam ni...." huhuhuh... just being typical malay..

tapi aku dh kenal ko.. secara otomatik aku jadi bangga sebab "kawan aku ni... kawin ngn mat saleh, korang ada ke?" takbur dan riak gitu...

wah.. mentang2 dok tempat omputih, malaysia yang panas dan busuk ini ko keji kan yer??

bila nak turun kuala selangor??? kita makan seafood sini plak...

sukahati said...

buat derk jer beb. Dah laki ko...pedulikkan org lain

Dee said...

ko jln ngan mat saleh zan..mmg itulah pikiran mereka..aku yg jln sorang pun kena..jam**n besarlah..apalah dorang ni..cuba kalo bini dorang, adik beradik dorang, mak dorang kena gitu..hangen x? sabar jelah zan..nk buat camana..mulut org...

lily lotus said...

kahkahkah...adeh tak terpk plak aku ko n mirko akan kena smpi gitu...gilo diorg tu jakun sebenarnya

rasp said...

i have to agree sis, malaysia have a loooooooooooooooong way to go bila masuk bab2 cleanliness & sivic...tak yah gi jauh, takat gi s'pore pun dah leh bezakan persekitarannya ..

itu mulut2 manusia yg ada sempit..
biorlah aje lah..u kumpul je pahla2nya sis :)

atty's said...

sian izan..apa le diaorg nie..cepat sgt pandang serong..

yes sebagai org malaysia..kty pun rasa malu..malaysia mmg kotor..

tp izan mmg nmpk cam thai atau filipine..hehehehe ..pan asia..

Me, Mrs Taj said...

seriously akak mmg tak nmpk mcm org malaysia..no wonder ada iras2 siam rupa2nya keturunan siam...siam pun siam la kak me nk puji jugak akak sekali lagi - u r so beautiful!

Mrs.Sheikh said...

izan,
memang tempat u pegi tu kotor yang amat.. tempat2 byk pendatang kan..
itulah realiti malaysia sekarang ni.

tang komen2 suara jahat tu biasalah.. sah2 dorang menjeles tu :D

neezareef said...

sian ko izan
yelah ko lawo..muke cam pan asean...

siot je kata2 sumbeng diorg tuh
weh..ko tnjuk skit lesen bosa ko ngn laki ko..eeii sabo je la ek

RiEz said...

huhu izan jom2 gi makan2 seafood tempat cima...aku kepingin tapi tak tau la gusi ku ini....

Erin Rashid said...

sian kt awk izan..
takper2
jgn sedih ok..
at least mirko tuh mmg suami awk yg sah
abaikan je pandangan org
kdg2 kite ni sesama suami yg sebangsa berjalan pon org leh mengata...
pendek kata.. mulut org mmg susah nk tutup, sng lagi tutup mulut tempayan
hahhaha

Lily.Lulu said...

its true
orang malaysia nak buat mcm mana
no worries la babe
just ignore aje apa orang lain nak cakap
as long as u know u dengan mirko dah sememangnya halal

anyway, jelous ok tgk ur new hair
cantikkkkkkkkkk !!

i loike !!
cam rawkkk gitu !
;)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month