tengah malam @ The Trevi Fountain

The Trevi Fountain atau lebih dikenali sebagai Fontana di Trevi di bumi Italy ini merupakan salah satu tempat pelancongan yang mesti @ wajib datang sekiranya anda datang ke Rome. Fontana di Trevi ni mmg terkenal dengan legenda tersendiri yang mengatakan sesiapa yang dtg ke sini dan baling duit syiling ke dalam fountain ni dia akan datang semula ke Rome.

Tempat ni mmg tak pernah kering dr pelancong2 yang dtg dr seluruh dunia. Setiap hari setiap masa penuh dengan pelancong. Bukan setakat pelancong luar negara jer, dalam negara pun ada. Org tempatan pun tak ketinggalan melawat tempat bersejarah ini. Banyak la duit syiling yang derang baling kat dlm tu. Anggaran syiling yang dibaling setiap hari lebih kurang 3ribu Euro = RM 15ribu. Giller banyak.


Alkisahnya ari Sabtu aritu kitorang jalan2 makan angin di bandar Rome. Kuar pun pas makan malam. Ingat kot malam2 mesti tak ramai org leh la nak tangkap gambar. Jangan harap. Nak tangkap gambar pun payah. Walaupun masa ni da hampir tengah malam, org masih ramai lg. Ni mesti kes panas dok umah ni. Maklumla skang kan musim panas.



Untuk maklumat lanjut mengenai sejarah Fontana di Trevi sila baca sendiri kat sini =)

posted under , |

15 critics say:

sukahati said...

alahai...teringin nyer nak pergi

lily lotus said...

panas kat sana baper degree..hehe

tipahvogue said...

beb, ko tolong balingkan syiling on behalf utk aku aci dak!??! mana nak taw kot2 pasnih tercapai gak hajat aku nak pi sana! ahakssssssss

atty's said...

nie ler tmpt baling syiling tuh kan izan..

Pinky Angel said...

salam.. blog hopping here..

summer di rome ya ampun, panas tak igt. rasa nak pitam kat sana kan?

I smpt singgah coloseum je, pastu pitam. tak smpt gi fontana de trevi tu.. ruginya rasa..

blogresipi said...

cantiknya rome. teringat filem gladiator.

Diarihatiku1976 said...

wah.. bestnya.. teringin nak gi.. agak-agak kalau gi ko layan aku tak izan..

RiEz said...

huhu selamat jalan2 aku pon stuck in pD for my vacation...hahaha senang jumpo encik tunang....

neezareef said...

best nye tpt tuuuu

rasp said...

ooooo mmg pamos amos fountain nie...
sis, duit2 syiling tu, ada ke org kutip lepas tu, apa dorang buat dgn syiling tu ek..

@xiM said...

tengok gambar first ingatkan gambar lukisan..hehe..

NAK PI ROME!!

Signorina Syima said...

duit yang dibaling2 tu nanti siapa yg kutip??? best nyer duduk sana.. tp tak best bila cuaca panas..

ko bogel yeh kat umah???

zeela zaynal said...

chantekkknyer!
boleh tengok gambar je la!
nak pegi pun tak tahu la berkemampuan ke takk..huhu!

eedany said...

Eiiii bestnya.

saya ada Fridge Magnet, Fontana Trevi ni.

dalam mimpi sajalah dapat tengok dengan mata kepala sendiri, Fontana Trevi ni...hehe

~Iza~ said...

aku mesti gi sana before aku balik for good..ko kat sana forever kan Izan? nanti jadi tourist guide aku tau...

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month