jauh perjalanan luas pemandangan

Sejak dua menjak ni tak de idea la nak citer pasal apa. Idea da kering. =) Semalam korek gambar lama terjumpa lak gambar masa kitorang gi Rovereto bulan lepas. Rovereto terletak di Utara Italy. Hampir dengan sempadan negara Austria. Kawasannya bergunung-ganang dan sejuk sekali.

Gambar2 kat bawah ni adalah ladang bunga matahari. Cantik sgt. Dari jauh nampak kuning jer. Sayup mata memandang. Sepanjang2 perjalanan dari Rome kat highway penuh ngan ladang bunga matahari. Bunga matahari ni selalunya derang akan wat minyak masak. Kat sini minyak masak bukan dibuat dr kelapa sawit tp minyak masak dr bunga matahari, kacang soya, kacang tanah, atau jagung.



Selepas hampir 8 jam memandu smpi la kat Rovereto. Kawasan ni kawasan perkampungan. Pekan Rovereto kecil jer. Tak ramai penduduk. Walaupun kami pergi waktu ni merupakan musim panas tp tetap kene pakai baju sejuk. Bayangkan kalau musim sejuk mesti sejuk sangat2. Kawasan gunung akan dilitupi ngan salji. Area ni mmg famous dengan pengunjung yang datang pada musim sejuk untuk bermain salji atau ski.



Selain dari itu Rovereto penuh ngan ladang anggur. Kiri kanan jalan sume ladang anggur. Anggur lak derang gunakan untuk buat wine.



posted under , |

7 critics say:

Signorina Syima said...

weh... boipren aku baru tgk 3 gambar pertama... pastu boleh dia cakap gambar tu sawah padi kat tg karang...?

adoi la.....

RiEz said...

best wo jln2...

Izan said...

SYIMA -
hampeh tol la pakwe ko ni. Suh dia tgh betul2. Kalau tak nampak gak suh dia pakai kanta pembesar. =)

FARIHA -
da nama jalan2. mesti la best. hehhehhe

lily lotus said...

weih aku nak berangan jap honeymoon kat situ

rasp said...

bilalah i nak sampai situ...
takpelah...i join lily verangan jap...
eh tapi dia nak honeymoon ek...
i go verangan on my own lah...

@xiM said...

HMMMMM bila la nak sampai tempat bersalji nih..

eedany said...

ladang anggur pun aku tak pernah tengok lagi, inikan pula Rovereto?

(macam ferero rocher pula nak menyebutnya...berlilit lidah ai...hehe)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month