bukan kene paksa

Masa kitorang pi beraya masa first day raya kat umah kawan mak aku dia bg kacang hazelnut ni sebagai buah tangan. Kat rumah dia banyak pokok hazelnut ni. Gambar pokok lupa lak nak amek. Satu plastik dia bagi kat kitorang kacang tu. Mirko kata kalau nak beli kancang ni satu beg plastik camni mau berpuluh puluh Euro.


Bila kat rumah apa lagi kitorang pun kupas la nak makan. Tp makan begitu saja cam kureng power skit arr... Kalau nak sedap mula2 kene bakar dulu. Baru la rangup skit. Disebabkan aku ni mmg 'rajin' aku pun malas nak makan da kacang tu. Then Mirko mula menawarkan diri untuk kupas semua kacang tu untuk dibakar. Aku tak paksa dia yek, dia yang sememangnya rajin.. =) (suami mithali. hahahah)

Nasib baik la ada alat khas untuk pecahkan kulit kacang tu. Mak aku dulu pakai lesung batu jer nak buang kulit. Abis pecah2 kacang tu kalau kita ketuk kuat sangat.

Rajin Mirko kan? Tak sia2 mak aku wat menantu. Hahahahahaha




Wah.. banyak tu kacang ni. Bila da siap buang kulit turn aku membakar kacang ni. Lebih kurang 15 min dalam oven tu.

Masa membakar ni ya ampun... bau nya sungguh harum. Macam bau kuih raya pun ada. Bila da siap aku apa lagi laju jer makan. Siap kene perli ngan Mirko lagi. Jenuh dia kupas kulit aku kejap jer abiskan kacang2 tu.

Tp banyak lagi kacang tu. Silap2 leh simpan nak wat kuih raya haji nnt. =)

posted under , |

9 critics say:

Ms AiReEn MoHd said...

huwaa aku pun gureng kacang bukan bakar....tapi dekat sekilo hanggus plak...rentung sampai da tak leh selamat langsung da..ampeh ..bazir tuh..ko nyer ade bau harum..aku nyer bau haremmmmmmmmmmm...abis da rentung plak kan...

ko biar betik kemaruk nak mkn kueh raya sgt ker..sampai bau kacang ade bau kueh raya..sebaik la ko kate kueh raya..kalau ko kate bau lemang ngan rendang arusss aku duk pk enam jam jap, pasal nak amik feel bau ko tuh...

~ShiMa~ said...

oohh...kulitnya keras ker. macam buah berangan agaknya, cuma dia kecil2 kan?

Joyah Sempoi said...

izan..kcg ni mmg sedap dimakan begitu shj..mmg betol mhl tuh..kat sini seciput jer, dah 2 pound lebih..agak2 satu plastik gitu berpuluh £ jugak..

Dee said...

sedapnya..i like nuts..

lily lotus said...

raya haji nanti aku gi umah ko..wahh! hihihi..sampai sini tau bau aroma nya

rasp said...

kalo kat sini lagik lah mahal sis..
rezki u dpt free tu...

sukahati said...

pehh...cam best jer. banyak plak tuh ko dpt

bspotgurl said...

sedap nih.. sedapp

@xiM said...

wahhhh untung badan dapat suami mithali macam mirko..semoga berbahagia ke akhir hayat..:)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month