Hachiko: A Dog's Story




Semalam filem pertama yang kitorang tengok sempena tahun baru 2010 ni adalah Hachiko: A Dog's Story. Citer ni adalah kisah benar yang berlaku pada tahun 1920an di negara Jepun. Mengisahkan seekor anjing yang sangat setia kepada tuannya.

Alkisahnya satu hari Richard Gere terjumpa anak anjing ni di stesen keretapi selepas balik dari kerja. Akibat kesihankan anjing ni dia bawa balik rumah manakala isterinya tak suka dengan tindakan suaminya itu. Anjing yang bernama Hachiko ni menemani tuannya (Richard Gere) setiap pagi ke stesen keretapi dan akan datang kembali pada pukul 5 petang untuk menjemput tuannya balik dari kerja.


Pada suatu hari, ketika mengajar, Richard Gere secara tiba2 rebah dan menghembuskan nafas yang terakhir. Manakala anjing Hachiko sedang menanti tuannya yang tak kunjung tiba pada hari tersebut. Hachiko setia menunggu tuannya setiap hari selama 9 tahun di tempat yang sama tepat pada pukul 5 petang.


Sedih siot citer ni... Satu panggung nangis semalam. Di negara Jepun, tempat anjing tu selalu menunggu tuannya terdapat sebuah patung anjing sebagai peringatan terhadap kesetiaan anjing istimewa tersebut terhadap tuannya.


Apa kata korang tengok sendiri cerita ni. Tak tau la kat Msia da kuar ke tak citer ni. Yang penting bila tgk citer ni sila sediakan kotak tisu. Aku lak semalam abis 2 peket tisu lap ayaq mata. Hahahahahahah



posted under |

13 critics say:

Erin Rashid said...

emm..best la izan. nnt dh kuar kt msia mahu nonton jugakk!!
tgk gazet pon dh sedih
tmbh lagi anjing tuh cuteee!

rasp said...

rasanya lum smpai kat malaysia lagik...
mesti tonton nie...

missgee said...

Owhh!!!
Kalo arr anjing suma mcm tue..
maunya suma orang pelihara anjing :P

happyichigo♥ said...

awwww......richard gere bersama hachiko...2 benign creatures!!!!

semasa di japan i ade cari spot di mana hachiko menunggu tuannya, kat shibuya station..entah mcm ne, mengalir air mata mengenangkan kesetiaan anjing kpd tuannya!

i suke movie yg ade anjing! mesti for sure nanges2...mcm marley n me, 10 promises to my dog, quill, nangis berpanjangan!

tak sabar nk tgk hachiko!!! ntah masuk ke malaysia ke tidak!

.: mama cute :. said...

mcm sedey aje citer ni.. wajib tonton...sat gi anak aku nak bela sekor plak..jebuhhhh...haishh..wakakaka

bspotgurl said...

ishk.. ni yg tak best kalau nengok citer sedey kan.. mesti menjurai jurai je air mata nih... tak tertahann

Delimasari said...

adei xhabis izan cite kat blog ni..
sedih ni... tolong habiskan story ni... uaaaaaauaaaaa

@xiM said...

TARILER MACAM BEST,

tunggu DVD nya ajer aci tak??hehe

Delimasari said...

terkesima, ingat ada sambungannya..

lily lotus said...

sedihnya. manusia pun susah nak sesetia gitu

Me, Mrs Taj said...

kena tgk sbb ada richard gere...my fav actor!!!

dah lama tak tgk richard gere kluar movie..kn? ermm kot..

iva saionji said...

erm...xde lagi kat msia ni kak...kalau ade nnt nak g tgk ar....saya memang suka citer2 genre cedey nie..

iva saionji said...

erm...xde lagi kat msia ni kak...kalau ade nnt nak g tgk ar....saya memang suka citer2 genre cedey nie..

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month