hari rajin sedunia

Apa ni??? Ni adalah kacang soya. Hari ini merupakan hari rajin aku. So terasa nak buat air soya sendiri. Fresh dari ladang. =)

Sebelum tu mula2 sekali soya ni hendaklah di rendam dengan air sekurang2nya selama 6 atau 7 jam.

Rupa bentuk kacang soya selepas mengembang. Langkah seterusnya blend kacang soya tadi. Sila masukkan sikit2 dalam blender tu. Last time aku bubuh penuh2 last2 blender tak boleh nak pusing.

Time nak memerah tu yang remeh tu. Sabar je la... Nak minum soya fresh punya pasal....

Last2 tu dapat la satu periuk ni. Buat tak banyak pun. Just untuk sekali minum jer kan. Tp ok la jugak... Puas hati aku. Tu pun aku da malas nak memerah. Kalau rajin mesti dapat banyak lagi.

Kemudian jerang air soya tadi atas api hinggga mendidih dengan api yang perlahan. Pastu jangan lupa buh gula... Sedapnya... selamat minum air soya... =)

p/s: kat Msia tak pernah2 aku buat air soya sendiri. Pi pasar malam jer da boleh dapat air soya fresh. Huhuhuhuhu. Dok jauh ni harusla pandai berdikari. =)

posted under , |

17 critics say:

sWeEtDaRLinG said...

dulu mak aku pun selalu wat sendiri air soya... aku tak pernah cuba, sebab malas... hahahah baik g pasar malam,beli jer..
sweetdarling79.com

Merah Baldu said...

rajinnye izan..asah skill el??hehe..klu kat malaysia hari2 bleh minum..pg je cr kat pasar malam..

@xiM said...

ni my faveret ni..
air soya..
dulu masa kecik mak selalu buat,perah kacang soya tu dalam sarung bantal,hehe

SJB said...

I masih ingat lagi waktu dulu dulu hehehe, my mom selalu buat air soya fresh untuk kami semua. Hmmm, macam saya pun mah buat lah hehehe.

Cath J said...

Rajin nyerrr... I love soya!!! especially home made... :)

SharHanah® said...

Izan, nak soya segelassss!!!! hihihi

~ Lady ell ~ said...

senang je..tk penah trfikir nk buat sendiri..kat pasar lambak melambak..:)

jom jalan2 pi melaka..! said...

yum3 nampak sedap air soya tuh... kalo kat malaysia beli kat pasar malam jer.....

Delimasari said...

sedapnye - suka..

Diarihatiku1976 said...

rajinnye izan..nampak sedap air soya tuh

rasp said...

kat sini mmg ada merata-rata sis,
tapikan ada plak yg jual, ceroiiii je...

Are_Long said...

wah...senang ajer rupanyer wat air soya yeahh....

Dee said...

sedapnya homemade..tp dee x minum soya..tau foo fa..makan..hehehe..

Ummi said...

izan..ngidam ke ep??

missgee said...

zan..
ada kemajuan nampak..
bagus..bagus..bagus..
hehehe

:: p R i n c E s S _ N :: said...

beshnyerr sis...btl2 freash ok..ley adjust nk manis ke x.....suke sgtt soya..

Erin Rashid said...

erin pon tak pernah try buat air kacang soya
tgk izan buat mcm senang
senang2 pon aku g beli sdri lg sng
muahahha..
p/s: biasala kt msia sume beli! heheh

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month