pertama kali buat

Lama da kempunan nak makan kuih keria ni weh... Nak beli kat sini mana ada jual. Nak taknak kene la buat sendiri. Tu pun nasib baik ada jual ubi keledek kat sini. Kalau tak de jual, padan muka aku, kene tunggu balik msia baru la boleh makan kuih keria ni.

Actually ni first time aku wat kuih keria ni. Resepi da lama ada. Tp tunggu punya tunggu (tunggu mood rajin, hahahaha) minggu ni baru la mood rajin dtg untuk beroperasi di dapur.


Langkah pertama - rebus ubi keledek ngan sedikit garam sampai empuk


Langkah Kedua - Bila da empuk lenyek2 ubi keledek tadi pastu masukkan tepung gandum. Aku buat sikit jer maklum la dua orang jer yang nak makan

Langkah Ketiga - Sila gentel2 cenggini

Langkah Keempat - Panaskan api untuk menggoreng, kemudian goreng.


Langkah Kelima - Bila da garing angkat dan taburkan gula atas kuih tadi.

Langkah Keenam - Mencekik la weh...

Oklah kan. First time buat. Sungguh sedap. (Angkat bakul nampak). Tapi mmg sedap pun. Mirko yang first time makan pun dia kata sedap. Next time boleh buat lagi. Senang jer nak buat actually. Yang penting mood rajin kene ada.

posted under , |

12 critics say:

Ms AiReEn MoHd said...

ye memang sedap weh...aku pun tetibe nampak kueh ko mcm donut walaupun keria..aku nak bikin gak esok.kot mood rajin dtg singgah la...karipap pun tak abis wat lagik

Amy said...

weih!!! keria! cute jek ko gulungnya..tetiba aku lak tingin nak makan tp kelede nan ado haaa..hmm

sWeEtDaRLinG said...

actually gula tu kita kena cairkan then bg dia berketul kan.. tp buleh lerr instant pakai gula.. ikut aku langsung ler tak buat, tp i loikee keria, fav aku...

next time ko cubalah buat cek mek molek plaaak.. aku sker kuih2 dr ubi keledek ni...
sweetdarling79.com

Merah Baldu said...

sedapnye..tetiba teringin nk mkn gak tp malas nk buat.bli jelah..hehhe

SJB said...

Nampak macam senang saja kan hehehe. I will try bila rasa rajin tu datang hahaha.

jom jalan2 pi melaka..! said...

ikut hukum dah jadi kuih keria tuh... he3 tang guna tabur tuh dah ala2 donat pulak.... x kisah kira jadi n nampak menyelerakan...

kita namakan 'la keria italian'.. he3

Missing Cat said...

ko mmg rajin masakkan sejak ddk itali ni...hehehehe...kadang2 gula tu kita blh cairkan skt, takpun klu mls pakai jek gula castor...lg sedap...hehehehe

Delimasari said...

rajin IZAN ni...
nk wat juga le...
selalu beli - keras tepong lebih.. xbesttttt

lily lotus said...

tu dia..dari dapur bersama izan lagi..kuih ni lagi garing lagi kick!

Dee said...

kalo dee buatkan..comel2 je..ngam2 masuk mulut..hihihi..sedapkan keria..buat pun senang..hehehe..

Mrs.Sheikh said...

sungguh sedap keria ni.. kat Labuan agak payah nak cari la izan.. nak2 org sini kan agak le kurang kuih2 org semenanjung ni :P
tp sedappp sungguh nampknya

:: p R i n c E s S _ N :: said...

nmpk pon sedap sis..bole wat bizns kuih msia kt sane ni psni...rajen sis msk..

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month