buah ceri again....

Saja nak tayang buah ceri yang da masak ranum. Tinggal nak makan jer. Sorry la kalau korang kata dok asyik tayang buah ceri jer.

Kan aku da kata, aku tak de modal nak bercerita kat blog lately. Hehehehe. Sebelum ni cerita pasal buah strawberry yang tak leh makan punya. Kali ni bercerita pasal buah ceri yang boleh dimakan pulak.

Tahun ni alhamdulillah buah ceri menjadi dengan lebat sekali. Semuanya elok2 belaka. Tak macam tahun lepas semuanya berulat. Atas sebab apa pun aku tak berapa nak pasti.

Kepada sesiapa yang tak pernah makan buah ceri, buah ceri rasanya sungguh unik. Tak tau nak compare ngan buah apa. Rasanya masam2 manis. Tapi kalau ceri yang merah hitam warnanya, rasanya sangat manis sekali.

Ceri kat rumah kitorang ni rasanya masam2 manis. Kalau tunggu 2 3 hari lagi mungkin akan lebih ranum dan warnanya akan menjadi lebih merah. Tp nak tunggu lama2 takut berebut ngan burung lak kan. Kereta kitorang pun penuh ngan tahi burung. Maklumla parking kereta bawah pokok ceri.

Jangka hayat buah ceri ni tak lama. Kalau da masak ranum kene mula petik. Kalau tunggu lama2 dia akan busuk atas pokok.

Pokok ceri depan rumah kitorang ni adalah pokok ceri yang ketiga yang da masak ranum. Yang last la kiranya. Pokok yang pertama berada depan rumah adik ipar aku. Buah ceri kat pokok dia da lama masak. Da habis da pun buah dia kitorang belasah. Lagipun pokok ceri depan rumah dia kecik jer...

Pokok ceri kedua kat depan rumah parents in law aku. Buah ceri ada la skit2 lagi tak abis kutip lagi.

Pokok yang ketiga, pokok depan rumah kitorang. Paling lambat ranum. Tapi buahnya mmg lebat giller compare ngan 2 pokok tadi.

Terpegun kejap aku tgk pokok buah ceri yang lebat giller ni. Cantik sgt2 bila tgk buah2 ceri ni berkepul2 warna merah.

posted under |

14 critics say:

eiza said...

sedapnye ceri, kt petaling street sekilo rm50, pnh mkn sekali beli 100gm-rm5= dapatlah 7-8 biji je.. SEDAP! x puas makan. nak ceri!!!

NenekPenne said...

bestnya kalau kat mesia boleh tanam pokok ceri...

ok umpamakan buah ceri mcm buah rambutan so that tak adalah terkilan sangat kalau tak dapat makan... ha ha ha

marinahunny said...

aduh comelnye buah2 ceri tu...

nanti dah kutip semua letak dlm bakul jgn lupa tayang gambar ye ;)

Mrs. GordoEdi said...

eeeee gerammm jer tgok buah ceri tue....ranum sgt nmpknye!

ïêmå å¢klê§ said...

geram nak curi...
huaa bestnya...

Sz said...

terasa nak p booking tiket p serbu umah izan ni..heee

Uncle Lee said...

Hi, I love te pics here. Well taken, looks like 3D, almost can pluck them too.
I have always loved cherries fresh from the tree.
The last pic is exceptionally beautiful.
Have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

sW33tdARLiNG said...

naaaaaaaaaaaaaakkkk!

SJB AKA SUE J-B. said...

Banyaknya cherries.

Katak Ijau said...

Ijan..bestnye tgk cherry2 tuh..ko mesti mkn xhengat kan, hehe

Ms AiReEn MoHd said...

sedappppppppppppp nak gak aunty izan.... bile aunty nak bali malaysia tgk ayra...hehehehe..

norida said...

cantiknya buah ceri..........nampak yummy

Rindu izan juga...lama tak jengah sini...

norida said...

cantiknya ceri...yummy

lama takjengah sini...rindu Izan.Harap sihat sihat selalu

rasp said...

masyaAllah....kagum tul tengok ceri2 nie...
kalo dekat mau i gi mintak kat u nak gi petik2 & makan :D

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month