italian breakfast

Breakfast ataupun colazione dlm bahasa italynya, amatlah penting bagi org2 italy untuk memulakan rutin seharian mereka. Tipical breakfast bg org2 italy selalunya cornetto dan cappuccino ataupun caffe espresso.


Tp mesti korang ckp kat msia pun blh jumpa jugak cappuccino ngan cornetto kan? Tp yg asli kat sini lebih sedap. Makan hingga menjilat jari. Makan satu nk satu lagi. Hahahaha.. Tu aku la tu. Kekadang tak cukup satu bb sedap sgt. Tp tak boleh makan byk2 bb nnt cepat gemuk. Aku kat sini da naik berat badan gara2 makan cornetto ngan capuccino la ari2 sebagai breakfast.

So sebagai langkah mengurangkan berat badan kitorang mengambil keputusan gi breakfast kat bar setiap ari ahad sahaja. So skang ni cornetto ngan cappuccino seminggu skali je la.

Ni la gambar breakfast aku pagi td. Sorry gambar tak brapa nk focus bb da lapar giller. Tak sabar nak melantak. Minggu ni aku ambil cornetto semplice je (croissant biasa). Klu korang perasan ada dua peket gula aku ambil. Tp aku tak bubuh 2 peket gula dlm cappuccino tu. Satu peket stengah je. Klu satu peket je pahit sgt rasa dia.

Kat sini jgn tak tau. Org italy diorang suka minum kopi pahit dan pekat. Lagi pekat lagi pahit lagi la diorang suka. Caffe espresso namanya klu kopi yg pahit tu. Pernah skali org msia datang sini order caffe espresso tu. Dia kata pahit yg amat. Sampai tak tdo mlm. Tp bg org italy diorang da biasa da. Rutin org2 italy minum kopi waktu pagi, selepas lunch dan selepas dinner. At least 3 kali sehari diorang minum kopi. Ada gak yg minum kopi sampi 5 atau 6 kali sehari.

Pasal croissant plak, terdapat pelbagai jenis croissant yg boleh dijumpai setiap pagi klu korang pergi bar. Antaranya cornetto marmelata (marmelade croissant) cornetto crema (cream croissant) cornetto semplice (normal croissant) cornetto cioccolato (chocolate croissant). Next week klu aku amek cornetto crema aku tangkap gambar tunjuk kat korang yek. Cornetto crema tu ya ampun... sedapnya... krim dia sgt la lemak.. bak kata pepatah lemak berkrim disukai ramai. muahahahah...

7 critics say:

FaRiHa said...

hmmm cornetto adalah sejenis aiskrim di malaysia....huhuhhuh...sengal jap...aku ase aku nak join kelas bahasa italy la izan...sangat suke brava!!

PHATABULOUS! said...

harus ke sana ngn mak aku! kami suka sangat roti croissant! ko pos bole tak?? pos laju la... jgn pos yg mr bean pakai tu!!

fauzi said...

beb izan, sama la breakfast kt sini. sni panggil fruehstueck (bfast). aku slalu makan croissant & minum hot kakao (hot chocolate). kalo aku nginap kt hotel, setiap pg mmg xsabar nk bgn sbb bfast cmtuh..suka sgt! masa aku kt hospital dluw pon bfast sama cmtuh..mmg sedap beb!! hehehe - shahurin hilma-

Izan said...

to rieha - nnt aku bukak kelas bahasa italy yek. tp pengerasnya kene ada. hahahaha

to syima - mmg harus klu ko dtg sini mkn cornetto ngan cappuccino. klu tak tak lengkap.

to erin - camana nak sebut b'fast dlm bahasa german ni. payah bebenor. ingt nk blaja bahasa german plak tp tak tau la mcm susah je

fauzi said...

bljr bhs german sng skit drpd bhs perancis. perancis eja lain, bunyi lain. uhuuh. tuh früchstück (fruechstueck) bunyi nyer fruhshtuck..hehhe - shahurin hilma -

aRa said...

cornetto cioccolato 2 mcm sedap bab dia cioccolato...agagagaga...

Izan said...

to farah - cornetto kat sini sume sedap2. kekadang smpi tak tau mana satu nk pilih. hahahaha

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month