italian language

Ramai yg mintak aku wat kelas bahasa ni. Tp nk start dr mana yek. Aku ni bab ajar mengajar mmg la failed. Hahahaha...

Anyway, sebagai pengenalan untuk bahasa italy @ lingua italiana amat la senang untuk dipelajari. Cara sebutannya mcm kita sebut bahasa baku. Bukan mcm bahasa perancis tulis lain sebutnya lain. Kekadang sampai berbelit2 lidah. Pada sesapa yg penah belajar bahasa perancis mesti korang tau kan betapa susahnya bahasa perancis tu.

Kepada sesiapa yg ingin dtg ke italy mmg bagus sekiranya korang tau basic bahasa italy ni. Maklumla org italy tak ckp bahasa inggeris. Diorang ckp bahasa diorang je. Tp org italy boleh dikatakan agak peramah dan akan melayan org asing dgn sopan santun berbanding dgn negara lain seperti org perancis dan org hungary (aku tak penah smpi lg kat sana, tp berdasarkan pengalaman kwn2 yg pernah ke sana org2 kat negeri itu tak peramah klu tak ckp bahasa diorang)

Let's start our lesson (cominciamo il nostro lezione)

Buongiorno - Good morning
Buona sera - Good evening
Buona notte - Good night
Buona serata - Have a nice day
Grazie - Thank You
Prego - You're welcome
Salve - Hello
Ciao - Hi, Goodbye

1 - Uno
2 - Due
3 - Tre
4- Quattro
5 - Cinque
6 - Sei
7 - Sette
8 - Otto
9 - Nove
10 - Dieci

(vokal 'e' dlm bahasa italy bunyi mcm kita sebut meja atau merah. Bukan bunyi 'e' mcm kita sebut pekan atau petang

Cukup la setakat ni dulu yek. Faham tak murid2?? Klu tak faham sila la tanya jgn segan silu... Klu ada any request pun sila nyatakan . Nnt i boleh ajar...

posted under , |

7 critics say:

aRa said...

Buongiorno cik kak(memandangkan time comment ni pagi buta kan)...

Grazie...mau terbelit lidah guew...agagagaga...lom biasa mmg la terbelit kan...tingkatkan usaha anda jadi tok guru lingua italiana...agagagaga...

FaRiHa said...

huhuhhhu brava!!!kelas udah bermula cikgu tipah nak suh buat ujian nanti...kene belajar dengan rajin nih...huhuhuhu

sukahati said...

Oh..Prego tuh tima kasihh. Baru ku tau. Yang aku tau Prego tuh jenane mushroom soup ngan tomato puree nak buat spaghetti ajer....haha

SueGinola said...

Salam..

Alamak izan..tq la..
Kena blajar ni..rugi xblajar...

Izan said...

to farah - jgn la terbelit lidah lg. Ni br permulaan. Nnt byk lg perkataan mmg berbelit2 lidah. Lidah tok guru pun blh berbelit jugak. Hahahahah

to fariha - blaja jgn tak blaja cik rieha oii...

to som - Som!!! ko tdo yek dlm klas. Prego tu "sama-sama" bkn "terima kasih". Grazie br la terima kasih. Lain kali tdo lg. Cikgu rotan kang. =)

to sueginola - selamat dtg dan selamat belajar. Sila2 jgn segan silu...

sukahati said...

alamak....tetido lak. bese ler...mkn nasik kawah...hahahahahahh

axim said...

best nyer la nak blajar bahasa italy gak la camnih...akak da tere tak bahasa itali nih?

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month