nak masak apa ni?

Dinner malam td aku tak tau nk masak apa sebenarnya. Bukan apa ikan ayam lauk sume da abis. Tak gi pasar lg ni. Yang tinggal dalam peti ais cuma sekor ayam je. So penin nak masak apa. Try la usha2 kat internet. Hehehehe. Mula2 ingt nk masak ayam panggang je makan ngan french fries dan coleslaw. Masa dok tgh usha2 resepi kat internet terjumpa plak resepi rendang ayam. Macam menarik je kan. So last2 tukar menu. Masak rendang ayam la malam ni. Tp takut plak suami aku tak reti makan rendang ayam aku pun cr la satu resepi lain untuk dia. Resepi ayam panggang madu.

Da dekat kul 8 mlm bermula la operasi di dapur.... Operasi berketung ketang tumbuk bawang ngan lesung batu ( dasyat tak umah aku ada lesung batu. hahahahhahaha)

Cadang nak masak ayam panggang madu kan. So kene la perap ayam2 tu dulu... mengikut resepi kene perap setengah jam. Tp da masak lambat so tak smpi setengah jam pun perap. Klu tak ada jugak makan mlm kul 10 mlm kang.

Sementara tu buat plak bahan2 nak masak rendang ayam ni. Ni pun mengikut resepi kene perap jugak. SEJAM!!! Arini salah pilih resepi la... Sume kene perap lama2. Ish.. Tak payah la smpi sejam.
Lepas 15 min lebih kurang memerapkan ayam2 ini.... Marilah kita mulakan operasi memasak

Hahahah... Kuali aku comel je. Maklumla masak untuk 2 org je kan. Import dr Msia tau. Jauh tu. Nak beli kat sini tak de jual. Huhuhuhu.

Nak wat apa ngan kuali? Tu la alkisahnya. Mula2 nk panggang ayam ni tp oven ni sejak suami aku pindah umah dia tak penah guna. Kang klu oven ni wat hal tgh2 aku masak ada gak aku hangin kan. So kita tukar method ok. Kita goreng je la ayam tu. Huuhuhuhuhu

Inilah hasilnya lauk kita pada malam ini. Suami aku tak reti makan nasi klu lauk banyak sgt. So 2 jenis ni da cukup da pada dia. Bagus gak. Tak payah penat nk masak banyak2. Hehehehe


Setelah berkali2 panggil AMORE.... !! Baru la nk dtg cik abg ku itu. Payah betul nk panggil makan klu tgh mengadap komputer tu.

Sejam kemudian.....



Wah... Licin... Terharu aku... Suami aku makan rendang ayam tu. Sapa kata dia tak makan. Even pedas pun dia makan jugak. Sedap katanya.. First time jugak la arini nasik abis. Klu tak selalu je ada balance nasik tak abis. Ayam madu tu pulak even goreng pun menjadi jugak.

Sekian la kisah makanan pada ari ini. Selalu tgk kat blog Cik Farah byk bebenor makanan. Ni yg tak tahan ni. So nk kene bubuh gak la makanan kat blog aku ni. Muahahahahaha.

Farah... Any komen. Bila nk pandai masak cam farah yek???

4 critics say:

NuRuL FaRiHa said...

wah sedapnyer....sabar2 nih aku pose ganti arinih....

aRa said...

i tak pandai sgt masak la signora...i pandai wat simple²... rendang i fail okeh...pernah buat tapi pakai perencah yg dah ade jual kat kedai...agagagaga

komen i...ayam madu itew nampak sedap...dah lama tak pekena ayam madu...hurmmm...ayam tarak lak lam fridge...agagaga

eedany said...

brava (betul ke ni?)... nampak sedaplah masakan izan tu...

lama2 tentu terror lah tu. Boleh jadi chef izan tawwww.

:)

Izan said...

to fariha - rendang ayam tu nampak sedap dan memang sedap pun. huhuhuhu. puji diri sendiri la plak

to farah - simple2 pun farah masak pun tetap leleh air liur klu tgk. hahahahah

masak rendang tgk resepi ok. klu tak mmg la failed jugak. muahahahahah

to eedany - brava!!! nk jd chef tu tak tau la plak bila. nak masak pun mls leh ke jd chef. =)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month