buah zaitun pulak

Mesti ramai yang tak kenal buah zaitun kan? Yela kat Malaysia mana ada pokok zaitun. Gambar2 ni diambil ujung tahun lepas dalam bulan Oktober sewaktu aku satu family dtg ke rumah keluarga Mirko nak mengutip buah zaitun. Tgk la gelagat2 org mengutip buah zaitun. Aku tukang tangkap gambar je yer. Heheheheheh

Sebelum menjatuhkan buah2 zaitun dr pokok, sebuah jaring yang lebar hendaklah di letak di atas tanah. Pengutip buah zaitun hendaklah berhati2 supaya tidak terpijak semua buah2 zaitun yang telah jatuh.



Selepas da kutip semua buah zaitun tu kena la jugak pilih2 supaya tak de daun2 termasuk sekali ngan buah zaitun. Kemudian buah zautin itu akan dihantar ke kilang untuk di buat minyak zaitun.

Tu korang baru tgk sebakul je buah zaitun tu. Tahun lepas diorang kutip ada la hampir 15 bakul kot. Tak ingt la plak. Kat area rumah my parents in law ada la dalam 4 batang pokok buah zaitun. Thn lepas diorang kata tak byk sgt buah. Thn ni taktau la camana plak. Kita tunggu dan lihat ok!

posted under , |

7 critics say:

enrico24 said...

hey kak!aku dh send resume kat email hng tau.

aRa said...

tak leh prosess sdiri ke izan??? camna la yek kena proses??? sungguh tak tau...minyak masak biasa pun tak tau sgt...agagagaga

Izan said...

to shariman -

ok. grazie mille!!!!

to farah -

ish proses sendiri mana nk boleh. klu ada mesin sendiri leh la wat sume sendiri. mesin tu selalunya kilang je yang ada

sukahati said...

kire ok la ek, bleh antar kilang. kilang tak caj mahal ker?

Izan said...

to som -

caj kilang tak mahal sgt. tp berapa derang caj aku tak tau la plak. =)

Hilma Rashid said...

best giler..! ur MIL tak jual ker buah2 an tuh?
izan, sape kah 2 org pompuan yg bertudung tuh?
ur MIL is vogue la.. hehehhe

Izan said...

to erin -

yang pakai tudung itam tu my mom, yang sorang lg tu my aunty. Kat sini my parents selalu sibuk so my aunty jd tukang masak la kat umah. huhuhuhuhuhu.

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month