tiramisu

Di bulan2 puasa camni macam2 pulak la makanan teringin nak makan. Arini teringin nak makan tiramisu..... Alkisah nk makan tiramisu ni start pagi td la bila Mirko nk pi bank aku plak malas nk masuk ikut dia masuk dalam bank then kata kat dia aku nk pi supermarket depan bank tu. Nak beli barang la. Barang orang pompuan.... =)

Kat dalam supermarket tu mula dok merayau2 apa nk beli yek. Mm... last2 ternampk plak biskut untuk wat tiramisu. Apa lg pose2 ni mula la teringin nk makan. So beli la segala barang2 nk wat tiramisu. Pastu terus tepon mak aku bab sukatan2 nak wat tiramisu ni tak berapa nak ingt la plak.

Dalam kul 3 petang bila sume keje2 da settle mula masuk dapur nak wat tiramisu. Kalau buat awal2 then masukkan dalam peti ais baru la sedap. Kalau buat terus makan tak sedap sangat. Jom kita tgk camana nk wat tiramisu ni ok.


Antara bahan2 yang diperlukan...



Mula2 susun biskut tu dalam mangkuk



Kemudian bancuh air kopi, tuangkan atas biskut2 tu


Pukul hingga kembang 3 biji telur merah bersama 3 sudu gula



Bila da kembang masukkan mascarpone ni. Pukul lagi hingga kembang


Bila da kembang tuangkan sedikit krim yang dipukul td atas biskut. Pastu susun lg selapis biskut td dan tuangkan kopi atas biskut. Kemudian tuang krim yang selebihnya


Tada...... Kan da siap... Sonang jo kan?


Eh lupa lak, last sekali tabur serbuk koko kemudian masukkan dalam peti ais. Jangan lupa tutup ye ngan aluminium.



Inilah dia rupanya tiramisu. Selamat berbuka puasa.....

posted under , , |

19 critics say:

SueGinola said...

Waa...sedapnye...
Lame dah teringin nk buat sendiri..
Tapi tak taula bhn2 tu ade ke idak jual kat Malaysia nih..hehehheh

Selamat Berbuka...

NuRuL FaRiHa said...

woit2 tercabar iman ku di pagi hari nih

Izan said...

to sueginola -

rasa2nya bahan2 tu ada kat msia cuma mahal la kot klu nk beli.

to fariha -

pagi2 lg da tercabar ke? awal lg cik rieha oi... hari masih muda...

Mieza said...

sedapnya...nak cuba la...bhn2 nya ada jual kat sini ke...:D

MASCARPONE tu ganti krim putar bole x...biskut tu apa2 biskut bole x...

sukahati said...

whoaaa....sungguh terer ko buat tiramisu
tatau lak aku sungguh mudah buat benda alah neh
tp aku lg senang g bakery ajer :p

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

aduh..sedapnyer!
dh lama teringin nk buat
tp xder inisiatif sdri nk bljr
nk beli terus kat luar
takut2 ada alkohol
nmpknye kene la bljr nih!

NuRuL FaRiHa said...

hahaha perot ku meragam...

lily lotus said...

alahai..taktau nk ckp pe

PHATABULOUS! said...

izan... nampak sedap tul..

bahan-bahan tu ada kat malaysia ke?
yang tu biskut aper??
mascarpone tu plak kalau tak dak bole ganti dengan menatang lain tak??

Izan said...

to kak mieza -

rasanya bahan2 tu ada dijual kat msia maybe susah nk jumpa and agak mahal kot. rasanya la tak sure.

biskut tu nk pakai biskut pape pun boleh. kalau nk ganti ngan kek lapis pun boleh jugak. ikut selera masing2. =)

to som -

aku masa blaja kat UITM dulu selalu gak nmpk derang jual tiramisu ni tp tak mampu nk beli mahal sgt. so baik ler wat sendiri. sedap. senang je nk wat pun...

Izan said...

to erin -

try la buat erin. senang je tu. tak penah beli pun kat sini bab memang derang letak alkohol nk bg sedap. tak buh alkohol lg sedap. =)

to fariha -

awatla meragam lak perut ko tu weh...

to lily -

speechless...

to syima -

aku rasa ada jer barang2 tu kat msia. try la cari. kalau nk ganti ngan menatang lain aku tak sure la weh. kang tak sedap kang. tp biskut tu ko leh pakai biskut pape je. ikut suka. kalau taknak pakai biskut pakai kek pun boleh. lg sedap weh...

axim said...

bab bab kuih kek kek ni aku tak reti la nak buat..haha

Izan said...

to axim -

hang org laki tak payah susah2 nk buat kek kek ni. nnt suh je bini hang buatkan. hahahahah. tol tak?

NuRuL FaRiHa said...

aku sokong laki toksah nyibuk kat dapor!!!

Izan said...

to fariha -

hahahaha... ada tukang sokong rupanya. baguih2...
tp klu laki nk sibuk kat dapur apa salahnya tak?

NuRuL FaRiHa said...

time disuruh takper la ni tamau..time tak suh ader jer dok nyibuk sekaki jugak huhuhhuh...

aRa said...

sedap nye...tapi biskut 2 mana nak carik yek??? tak pernah wat tiramisu ni...kai memana biskut ke???mascarpone ni ape??? nak try buat ni bab senang...tak yah nak bakar²...

Izan said...

to farah -

senangkan kan kan... biskut ni kalau nk pakai biskut pape pun boleh gak. mascarpone tu tak tau la plak kalau boleh ganti ngan benda lain. try la cari kot2 jumpa.

senoritaviolet said...

izan...ladyfingers tuh susah aa nak carik kat sini...kat certain kedai kek je..tu pon kt kl..klu kat melaka ni aku tatau mane nak carik.. klu dulu aku pi tesco je..tp tesco mesia tade aa..tensen tol!! aku suke wat tiramisu sbb simple n senang... tp aku tak pakai mascarpone n telur.. siyes simple abis yet so sedap...tp pakai cream cheese n full white cream je.. nnt try your resipi plak..tp ladyfingers tuh leh tukar dgn biskut lain tak izan?? nnt..ko balek mesia beli manyak2 tau...buat stok. eheheh..

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month