first ramadan

Arini firstime pose sebagai isteri org. =) Dan dengan itu first time jugak sahur bagun sendiri masak sendiri. Tahun2 sebelum ni bila bgn sahur sumenyer da terhidang, tinggal nak makan je. Yela mak masak.


Citer pasal sahur.... Kul 10 malam semalam da masak sume siap2. Kang lambat2 masak kang da malas pulak. Tp tak masak pape pun. Mmg da tau da mesti takkan lalu makan punye kalau masak banyak2. Pas siap masak sume planning nak tgk DVD, start da tengah malam then bila abis tgk DVD hampir kul 3 pagi terus gi makan sahur. Kang klu tdo ada gak tak bgn kan. Aku sorang je yang makan nasi En. Mirko kata dia tak mampu nak makan nasi kul 3 pagi ni. Hahahahaha. Last2 dia makan biskut jer.


So first day pose ok jer tenaga masih banyak lg. Tengahari tu aku beria2 da masak kuah laksa. teringin nak makan laksa. Bila da siap masak sume, kitorang kene gi doktor bab Mirko nak kene wat x-ray. Da seminggu sakit rahang. Tak leh nk bukak mulut sangat. Nak makan pun tak boleh. Mula bertolak dr umah kul 3 ke klinik. Ari panas terik ya ampun. Tuhan sajer yang tau. Jalan cam biasala jammed memanjang. Masa ni mula la start sakit pale. Huhuhuhuhu... Tekak mula rasa kering hausnya.....


Pendekkan citer, pas da settle x ray sume sampai umah kul 6 ptg. Aku da tak mampu lg nk tahan sakit pale. Baring2 jap atas katil, then Mirko ajak gi supermarket nak masak untuk bukak pose. Dia nak makan spaghetti 4 formaggi. Aku kata pi sorang2 leh tak, tak mampu da la nk bangun. Sakit pale. Huhuhuhuhu. Pi la cik abangku sorang tu sorang2 ke supermarket. Aku plak da mula rasa nak termuntah segala. Aduh jgn la muntah lg 20 min nk bukak pose kang terbatal pose aku plak. Tu la Mirko kata aku ni bila kene panas mula la sakit pale muntah segala. Adakah aku ni puteri lilin? Hahahahhaha


Arini Mirko yang masak. =) Masak spaghetti dia tu. Bab laksa dia tak suka. Kalau bab ikan2 ni mmg la dia tak makan sgt. Memilih. Ikan2 yang tertentu jer dia makan. Bila masuk waktu berbuka aku minum 2 gelas air soya. Then mampu makan 2 sudu je spaghetti yang Mirko masak tu. Penuh ngan cheese dan segala jenis keju lain. Aku da le nak termuntah, makan plak spaghetti tu. Mmmm... Last2 tak lalu da nak makan.


Badan makin panas. Ingat da nak demam la.. Then gi mandi. Telan ubat sakit pale sebijik. Baring jap atas katil. Kat dapur Mirko yang mengemas segala. Sib baik la ada suami yang memahami. Dalam perut ni cuma ada 2 gelas air soya dan sedikit spaghetti je. tak lama pastu perut da start lapar. Yela sejak berbuka td tak makan apa lgsung. Dalam kul 11 kepala da mula rasa ringan mula gi dapur pekena laksa td. Hehehehehehhe.


Tp tu la, laksa tak de la. Pakai mihun pun jd la. Teringin punya pasal. Belasah je la. Makan laksa da nk kul 12. Boleh ke kira sahur sekali. Cam malas nk masak untuk sahur la. Aduh... Tak pe la sahur kang kita makan je la laksa tu lg. Hahahahahha. Mirko dia makan biskut je. So tak de problem.


Anyway, selamat berpuasa semua!!!!



posted under , , , |

8 critics say:

NuRuL FaRiHa said...

uikss sakit pale ader muntah2?

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

lor siannye..
erin rasa italy cuaca panas melampau kot
kalo panas biasa mgkin izan xjadi cmtuh. bkn puteri lilin nye psl
org lain pon kalo kene panas melampau leh jadi demam melampau
huhuhuhu
anyway.. pandai wat laksa ek
erin xtatau n xpnh wat lgsg!
mmg xreti!

lily lotus said...

happy fasting dear!

Izan said...

to fariha -

ha... pikir yang bukan2 la tu. aku bila kene panas mmg cenggitu. sakit pale n muntah2. huhuhuhuhu

to erin -

tu la panas la kat sini. bila la nk masuk musim luruh ni. at least da tak panas sgt.

ni kali ke2 izan wat laksa. first time wat laksa kira2 4 thn lepas. hahahahahhaha. tp senang je la erin wat laksa.

to lily -

selamat berpuasa to you too...

axim said...

pakai mihun pun jalan jer kan kak..

Izan said...

to axim -

belasah je la kan. asalkan perut kenyang. ahahahahhahah

aRa said...

Agagagaga...pelik mkn laksa kai mihun...lain kali borong la mee laksa 2 yek...tak pun belajar buat...then leh buat sdiri...agagaga

Izan said...

to farah -

tu la kat sini nk pi pasar bukannya dekat. kene pi pasar br jumpa banyak barang2 import dr asia. pi pasar pun sebulan sekali. bila barang da abis belasah je apa yang ada kat umah.

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month