cerita pasal makan

Lama sungguh tak citer pasal makanan kat blog ni kan. Maklum la skang ni sejak keje cam tak de masa je nak masak best2. Bila balik kerja tu masak jer la yang ringkas2. Apa yang ringkas tu? Telur goreng. Hahahahaha. Skang ni kene tunggu weekend baru la boleh dedicate banyak masa kat dapur. Hari sabtu aritu tiba2 teringin plak nak makan ikan bakar cicah air asam. Kecur plak air liur.

Nak bakar ikan pakai oven malas la plak. Bukan apa nak tunggu oven panas dulu. Mesti lambat. So aku grilled je atas dapur. Balut ikan ngan alluminium. Selain daripada alluminium ada sesapa tak yang tau cara2 terbaik untuk balut ikan supaya ikan lebih sedap dan selamat. Yela aluminium ni kan bukan leh caya sangat. Kepada sesapa yang ada petua atau rahsia untuk sedapkan ikan bakar harap dapat kongsi petua anda sume nagn saya. TQ!!




Oh.... gambar ikan da masak tak sempat nak tangkap da... Kitorang da kebulur sangat masa tu. Waktu tu da hampir kul 3petang. Kul 3 baru nak makan tengahari. Aku lambat masak tengahari bab pagi tu sibuk dok mengemas rumah. =)

posted under , |

11 critics say:

axim said...

besh nya masak ikan bakar!!

resepi takder ker?
hehe

sukahati said...

cara terbaik nk balut ikan adelah menggunakan daun pisang....hehe

NuRuL FaRiHa said...

sedap2....hahaha nak sikit...

Izan said...

to axim -

sonang jor buat ikan bako cenggini.

to som -

aku tau la guna daun pisang. masalahnya kat sini mana aku nak cari daun pisang. petua lain tak de ke?

to fariha -

last2 tinggal tulang jer. maknanya sedap la kot. ahhahahahah

Erin Rashid said...

izan, erin pon gune aluminium je sbb dok german
kalo kt msia tuh leh gak redah hutan belantara cari daun pisang
ahhahahahaha..
well..mirko mkn ke kuah asam tuh...?

senoritaviolet said...

izan..klu aku takyah balut pakai aluminium foil pon, letak jerk atas kuali dgn api yg moderate.

ehehe...relevan ke jwpn aku ngan soklan ko nieh..ekekeke

cam sedap jer air asam tuh.. cane wat dier ek?? bg resepi sket...aku dh ter'ngidam' ni... adehaii......

sWeEtdARLinG said...

aluminium tu setakat ni masih dikategorikan selamat... so dun worry lah...!

Signorina Syima said...

eh... menjadi gak air asam ko kan kat sana?? ingatkan cicah ais... hihihih

rasp said...

i tau daun pisang & foil lah..tapi kan i lagi terer bila bab suruh makan je :D

lily lotus said...

mirko pandai makan tu?

aRa said...

Aisehhhh....serious i ckp i teringin mkn ikan bakar ni weiiii...Aduhhhh..lapar...air asam lagi...menci...agagaga

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month