buah apa ni

Buah apakah ini? Ni namanya buah tin. Pokok tin ni kat belakang rumah my parents in law. Skang ni mmg musim dia. So hari2 la dapat makan buah ni. Sebelum ni aku tak pernah pun makan buah ni. Mula2 kenal buah ni cam tak suka jer bab tak pernah makan so jakun la kejap. Lama2 cam suka la plak bab sedap. Rasanya manis2 buah gitu. Buah tin ni jugak sungguh banyak khasiatnya. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut khasiat buah ni sila baca kat sini



posted under |

20 critics say:

sWeEtdARLinG said...

alamakkk, isi dia gitu ker? cemana nak makan? makan ngan kulit ke korek isi aja?

RiEz said...

buah tin...nama macam tin susu...tapi ase buah...nasib gak tak rase tin...

Diarihatiku1976 said...

wah.. bagusnya ko izan.. mcm2 benda pelik ko tunjuk.. tapi buah tin tu bukan buah yg disebut dalam alquran tu ker.. 'wat tinniwazaitun' .. tul kan...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh...x pnh tau sal pokok tin ni....

sukahati said...

cemana nk makan ni??

isin_0108 said...

akak...buah tin kalau kering lg sedap...sy baru pesan dr bapa saudara pegi umrah untuk beli buah neh....

Are_Long said...

rasa mcm buah tin kering yg biasa jual kat kedai2 yg jual kurma kismis 2 ke?

Dee said...

peliknya nama..makan camana ni izan..

LiLa said...

saya suka makan yang kering...yg arab punye...banyak dijual di param bulan puasa ni :D

xoxo

lily lotus said...

aku pun baru tahu..thanks kerana mengajar..hehe

*SiRibenMerah said...

wahhhh..
baru tau wujud nya buah neh..
hehehe..
selamat berpuasa =)

Umi said...

izan..tin tu dalam bahasa melayu ke jerman?? ade ke kt mesia ni??

Izan said...

SWEETDARLING -
nak makan kene buang kulitnya dulu. kulitnya sangat nipis.

FARIHA -
udah merapu kawan aku sorang ni. huhuhuhuhu....

DIARIHATIKU -
betul tu kak ina, buah ni yang disebut dlm quran...

PRINCESS N -
sama la dulu akak pun tak tau camana buah ni.. =)

Izan said...

SOM -
kupas kulitnya makan la... senang jer...

ISIN_0108 -
betul tu yang kering pun sedap dimakan. dulu kat msia selalu makan yang kering.

ARE_LONG -
pandai pun. kat msia banyak jual buah tin yang kering. yang fresh cam ni tak pernah jumpa kat msia. buahnya kalau tak makan cepat busuk. tak leh simpan lama2.

DEE -
buah ni ada disebut dlm al quran. 'wat tinniwazaitun'...nama tin tu dlm bahasa melayu kalau bahasa english namanya buah fig. dalam bahasa italy plak namanya buah fico

Izan said...

LILA -
kat msia dulu sellau makan yang kering. tp sejak pandai makan buah fresh ni lebih suka yang fresh. lebih sedap. =)

LILY -
ilmu hendaklah dikongsi bersama... jgn kedekut ilmu. heheheheh

RIBEN MERAH -
ish... da lama wujud buah ni. cuma kita tak perasan tentang kewujudannya. =)

UMI -
buah tin ni dlm bahasa melayu la. kat msis ada jual yang da dikeringkan. yang fresh punya tak pernah nampak lagi setakat ni.

Mrs Taj said...

teringin nk mkn buah ni yg fresh..bukan yg dah dikeringkan..kat msia mn ada...huh!

~Iza~ said...

hahaha..
aku pun baru tahu kelmarin rupanyer inilah buah tin..kat sini ada gak yg kaler mcm purple-hitam tu.
aku tahu nama dia dlm bhs orang putih "FIG" tapi aku tak tahu nama melayunyer Buah Tin..
P/s : aku tahu nama dia FIG pun hasil main Farmville kat Facebook..hehehe..

Izan said...

MRS TAJ -
kt msia mmg tak pernah nampak buah ni...

IZA -
ada faedah gak ko main game kat facebook tu. at least dpt gak belajar sesuatu yang baru. =)

rasp said...

nie yg kat malaysia ada jual yg kering2 tu ek...ooo ghupa gini kalo tak kering...

~ujicham~ said...

banyak betol pokok yg bapa mertua izan tanam,, baguslah.

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month