kutip cendawan

Hobi bapak mertua aku setiap hujung minggu adalah pergi mengutip cendawan di dalam hutan. Bapak mertua aku ni mmg expert bab cendawan ni.

Dekat negara Italy ni kalau nak kutip cendawan mesti ada lesen. Bukan sebarang org boleh pergi kutip cendawan ni di mana2. Untuk mendapatkan lesen, seseorang tu hendaklah mengikuti kursus. Kalau lulus baru la dapat lesen. Yela kan cendawan ni ada banyak jenis. Kalau seseorang tu tak expert pasal cendawan, kang tak pepasal makan cendawan beracun plak kan.


Selain daripada tu tak semua tempat atau hutan boleh masuk untuk kutip cendawan. Kalau hutan pelihara atau hutan simpanan adalah dilarang sama sekali untuk kutip cendawan kat situ. Kalau kene tangkap semasa kutip cendawan atau sebagainya dalam hutan simpanan ni, denda akan dikenakan.


Tgk la hasil kutipan cendawan bapak mertua aku minggu lepas. Da banyak kali dia ajak kitorang ikut dia pi kutip cendawan. Actually aku yang malas sebabnya nak kene bertolak pepagi buta kul 5. Cendawan ni selalunya dikutip pada waktu pagi. Kalau pi tengahari mungin tak nampak batang hidung cendawan bab da habis kene kutip ngan org2 lain.



p/s: kepada sesiapa yang nak tgk pengalaman aku kutip cendawan 2 tahun lepas bersama my parents in law, boleh klik di sini =)

posted under |

13 critics say:

rasp said...

tak sangka ek sampai kena amik lesen semata utk kutip cendawan...
bagus lah gitu!

NenekPenne said...

ooh i love mushrooms...

lily lotus said...

memang patutlah kena ada lesenkan. kang tak pepasal ada yang keracunan..tapi memang best jadi mushroom hunter..ehh :D

Dee said...

wow..lps ni menu suma cendawan jelah ek izan..

happyichigo♥ said...

comelnye cendawan..nnt izan cerita lah cendawan2 yg gebu ni masak mcm ne? mesti sedap..

Cath J said...

wowww.... best... kalau I ... sudah join lah buat dokumentari hahahahha...

~ Lady ell ~ said...

ya,dulu penah izan tunjuk cendawan yg penuh satu bonet tu kan...2 hari lps baru tengok jamie oliver kutip cendawan kat tiwi singapore.alah tp tu england punyer la.Mcm2 jenis kan cendawan .yg ell tengok kt tiwi tu brain mushroom.mmg betul2 rupa otak manusia.pastu lain2 cendawan gak.

pak mertua izan jual ke..

Delimasari said...

laaa byaknye cendawan !!!!!!!!!!!!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

oo..br tau kne ade lesen...mcm2 jnis cendawan ekk...

Kniedaz said...

sedapnya cendawan..saya suka cendawan :)

SJB said...

Fresh mushrooms mmmmm my favorite.

Delimasari said...

heeeh best leh bayangkan

Orchid said...

salam ziarah..
saya silent reader..my feveret cendawan nih..wat sayur campur..kat sini cendawan pun dah goreng tepung..sodap ;)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month