nasi tomato

Hujung minggu baru boleh masak yang best2 skit. Kali ni aku masak nasi tomato. First time in my life masak nasi tomato. =) Maklumla budak baru belajar. Kat Msia asyik beli jer, tak teringin pun nak masak sendiri. Tak pun sebelum kawen mak yang selalu masakkan. Aku tukang makan jer.

Bila da kawen duduk plak berjauhan nak tak nak kene masak sendiri. First time masak, kira sangat berpuas hati. Sedap sekali. Hahahaha...



Sebenarnya senang jer masak nasi tomato ni. Resepi aku cilok dari blog sapa ntah. Ni kes blogwalking punya pasal la ni kan. Tetiba teringin plak nak makan nasi tomato. Terus tgk bahan ada ke tak. Aku tulis resepi di sini untuk tatapan korang dan juga untuk diri sendiri.

Nasi Tomato

- tumis bawang putih dan halia dengan butter
- kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
- bila da naik bau masukkan 1/2 tin tomato puree, air (ikut sukatan beras, 3 cawan beras = 3 cawan air)
-bila da mendidih masukkan 1 cawan santan
- masukkan garam secukup rasa dan daun pandan
-last sekali tuangkan ke dalam beras yang sudah dibersihkan.

Ayam Masak Merah

-Goreng ayam dengan kunyit (jangan goreng terlampau garing, angkat dan letak sebelah)
-Tumis bawang putih dan halia
-bila da naik bau masukkan cili boh, cili sos, dan balance tomato puree tadi
-bila da mendidih, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi, mix vegetable dan hirisan bawang besar

Acar Nenas & Timun
- potong timun, nenas
- hiris bawang besar
- cili merah (aku tak letak cili merah bab tak de, guna cili padi jer)
- masukkan sedikit gula, garam dan cuka ikut rasa
- gaulkan dan sedia untuk dimakan


p/s: masa makan nasi tomato ni tetiba terasa seperti berada di Msia. hahahahahah

posted under , , |

16 critics say:

rasp said...

kalo makan nasi tomato mesti terasa cam kat majlis kenduri kahwin gitu....

happyichigo♥ said...

salam merdeka izan!
nampak sedap ns tomato izan..next time dtg blog izan cari resepi ns tomato ni lah!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

sis...N ngidam nasi tomato...td g bazar x de org jual...siap sedey2 lg...

CathJ said...

nampak sedap la... amboi...acar... drooling..

Lieya said...

Wahhhh bagus2 izan, len kali boleh wat gak nie. Heeeeee... tahniahh2 krn berjaya memasak dgn jayanyaa.. tu la kalau dah diperantauan kompom x pandai masak jadi pandai masakkan???

Delimasari said...

nmpk sodap tu ====

Orchid said...

sedappp dan menarikkk nasi itu...ai pun suka nasi tomato..tp tak berkesempatan nk belajo2 lagi ;)

Ayu Hussien said...

mmm...best nye siap ada resepi ni

nurhareza said...

hebat ni leh msk ns tomato.. aku sndiri xpenah nk cuba pn.. hi3.. bel lg senang.. ;)

lily lotus said...

uit..jadilah tu

Nora Fuad said...

hi izan.. jadi sangatlah tu.. congrats.. kali pertama dan menjadi..

RiEz said...

dap weh

Dee said...

wah..tererlah..sy yg dok msia pun x try lagi..hehehe..

atty's said...

sampai sini bau nasi tomata izan ..

selamat hari raya ..
andai ada terguris perasaan spjg berblogging nie harap dimaafkan ye .

oneyani said...

rindu sila balik malaysia..buakn takat nasi tomato..nasi terung segala pon ade..huhu

SJB said...

Nasi tomato - My favorite :)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month