rome tour information

Terlebih dahulu ingin meminta maaf kepada sesiapa yang berkenaan kerana tidak dapat memenuhi permintaan untuk menjadi tourist guide. Aku tidak dapat memenuhi permintaan sekiranya melebihi 4 orang atas alasan tak muat kereta. =)

Entry kali ini, ingin berkongsi sedikit maklumat kepada semua yang ingin melancong ke Rome, Italy. Sekiranya korang nak pusing seluruh kawasan2 pelancongan di Rome, pilihan yang terbaik adalah dengan menaiki bas merah 'Trambus Open' Hop on, Hop off. Trambus Open ni :

- Beroperasi setiap hari, Isnin hingga Ahad;
- Mula beroperasi dari pukul 8.30 pagi hingga 8.30 malam;
- Selang setiap 15 minit untuk bas seterusnya;
- Tiket berharga Euro 15 untuk setiap orang;
- Tiket boleh dibeli secara online atau dibeli di dalam bas;
- Tiket valid selama 24 jam;
- Trambus Open ini berlepas dan berakhir di Termini.


Untuk keterangan atau maklumat lanjut korang boleh lawati laman web Trambus Open.



Selain daripada itu, kepada sesiapa yang akan menggunakan public transportation seperti bas, trambus atau metro, jangan lupa beli tiket bas di Tabacchi atau Tabaccheria sebelum korang menaiki bas.


Harga tiket bas adalah berbeza2:

BIT - 1 Euro (valid selama 75 minit selepas punch)
BIG - 4 Euro (valid selama 24 jam selepas punch)

BTI - 11 Euro (valid selama 3 hari selepas punch)

CIS - 16 Euro (valid selama 7 hari selepas punch)

posted under , |

9 critics say:

s said...

huhuhu bila ler aku nak pi sana gamaknya....?

Nora Fuad said...

as salam..hi angel..

masih berdebar untuk melihat my novel, cinta sikunang-kunang yg belum keluar lagi,(cover tu, nervous juga) sebab yg lain, sendiri yg tulis...

the tour bus, sound good to me.. satu dunia dah ada tour bus termasuk malaysia. tapi sis belum cuba lagi bus tersebut.

Nora Fuad said...

as salam..hi angel..

masih berdebar untuk melihat my novel, cinta sikunang-kunang yg belum keluar lagi,(cover tu, nervous juga) sebab yg lain, sendiri yg tulis...

the tour bus, sound good to me.. satu dunia dah ada tour bus termasuk malaysia. tapi sis belum cuba lagi bus tersebut.

Anonymous said...

izan...tak dpt takpe, faham sgt, anyhow thanks a lot for the transport info ...

lily lotus said...

aku pernah naik benda ni. dalam mimpi :P

HS said...

Info Izan ni mmg membantu sgt kalau sesiapa nak ke Rome.

Hop on Hop off mmg dah boleh cover tpt2 menarik di Rome. mmg kat mana2 boleh nampak bas ni. tak penat sangat nak jalan kaki dan sesuai kalau ada masa singkat je di Rome.

Tapi kalau nak cuba naik train hati2 bila waktu sesak.. jaga dan peluk beg.lagi2 kalau nampak kita ni mcm pelancong.

Nak jalan kaki pun boleh. mmg sampai dan masih boleh cover. kena pakai sport shoes baru kaki tak sakit sgt.

Makanan halal banyak di sekitar stesen Termini.

ni utk di bandar Rome.. kalau luar pada tu, kena tanya Izan:)
kalau dah sampai Rome, best juga singgah di Venice.. tp jauh.. ambil flight dlm 1 jam, dan kalau train 7-8 jam kut.

tapi mmg suka sgt pergi Rome. kalau ada kesempatan, kita jumpa lagi ye Izan

p/s- jgn lupa makan ice-cream dkt kedai2 Fontana De Trevi. mmg sedap dr kedai2 lain:))

Hana
http://butik-hs.blogspot.com

Anonymous said...

Salaam,
I'm your silent reader. Dont get offended but to me Roma is not a safe & clean city.

I travelled a lot, be it as a business trip and or personal one; and mostly to Europe. The first time I set foot in Italy, I found the city is way too crowded, poor
transportation system and dirty.

I guess economic crisis is taking its toll in Italy, plus the intervention of black market capitalism.
I stayed in Rome Cavillieri (sp.), which is Hilton; and the ambience is superb; Vatican is stone-throw away.

Being a Muslim lady; wearing a head scarf, I do feel however that Italian are easy going & easily adapting to other culture. That's the plus point, aside from a nice selection of pizza and pasta.

Salaam.
Gina, KL.

SJB AKA SUE J-B. said...

Thanks for the info.

Delimasari said...

rase nye berani ke kami ni...

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month