hotel in rome

Ramai yang email aku bertanyakan tentang maklumat2 penting seperti hotel, pengangkutan, harga tiket, cuaca, tempat2 menarik dan banyak lagi sebagai persediaan sebelum melancong ke Rome. Kebelakangan ini ramai yang bertanyakan tentang kemudahan hotel. Terus terang aku bagitau yang aku tak tahu sangat tentang hotel di Rome. Tak pernah ambil tahu pun sebenarnya. Hahahaha... Mungkin selepas ni aku cuba untuk lebih ambil tahu tentang kemudahan hotel di sini. Cuma yang aku tau hotel kat Rome mmg mahal.

Untuk membantu mereka2 yang bercadang untuk melancong ke Rome, antara budget hotel yang mungkin berpatutan harganya, agak selesa dan betul2 berada di tengah bandar adalah seperti berikut:


- Hotel Marello

- Romae Hotel

- Stromboli Hotel

- Bolognese Hotel

- Youth Station Hotel

- Wel Rome

- Taormina Hotel

- Ascot Hotel

- dan banyak lagi.....


Kalau nak suh aku bg pendapat tentang hotel2 ni mmg la aku tak tau bab tak pernah pun stay kat mana2 hotel ni. Untuk pengetahuan korang aku tak pernah pun stay kat mana2 hotel di Rome. Mungkin korang boleh cuba layari website untuk hotel2 tersebut.


Namun begitu, baru2 ini aku ada menerima satu email yang menceritakan pengalaman beliau yang pernah bercuti di Rome hujung tahun aritu. Mungkin korang boleh baca pengalaman beliau semasa percutian bersama keluarganya di Rome :


Hotel Virginia ( bukan nak kutuk )
I sampai Termini around 12am , Hotel ni rupanyakat back street of termini tu, punyelah gelap dan menakutkan, dahlah jumpa a few blacks duduk berlonggok, risau pulak )

tapi mmg byk gak hotel along the street .

actually jauhgak hotel ni from station dan tak mudah nak locate.....berkalikali we asked around (masuk aje mana-mana hotel along the road to ask )


sampai kat hotel tu punyerlah gelap , bau pun semacam

kalau tgk web site mcm canggih.
Receptionist lak sri lankan , parttimelagi ....sorang aje pulak tu

Mlm tu heater pulak cam tak jalan, sejuk giler dahlah lantai simen ,...yelah bajet hotelkan, adatlah tapi heater tu very important,kesian anak-anak

nak minta change room, receptionist tupun takdekat receptionist desk...masuk bilik, tidur kut....sadiskan..
pagi konon ada sarapan..........jenuhlahkita cari tempat makan..huhu mana,rupanya CLOSED as its SUNDAY....bengong kan...so he direct us to go to chinese bar dan sarapan kat situ....

terus i checkout and check-in sini


http://www.hotelstrombolirome.com/


so kalau ada ygtanya, hotel ni OKlah......friendly, free lugagestorage, very helpful, good breakfast tapi kena tambah Euro5/adult

ygpenting cross the road, dah termini , nak makan senang, halal station pun byk , nak jalan malampun tak takut.

eh...org Rome ni mmg suka tepuk tangan ye.............my sons ( including myself ) pelik bila called for boarding semuapassenger clap , nak landed pun clapped juga..haha...follow the crowd ajelah


p/s: thanks to Kak Noridah yang sudi berkongsi pengalaman beliau. Harap2 pengalaman ini boleh membantu yang lain2 pada masa akan datang. Sesiapa yang ada pengalaman boleh la kongsi bersama. Thanks.

posted under |

10 critics say:

SJB AKA SUE J-B. said...

Kena berhati hati lah juga kan?.

sz | m.s.s said...

izan, ada masa nnt citer la perkara2 basic nak travel ke itali ye...

sw33tdarling said...

nanti nak pi sana, baru aku cari ko! hhahahahaha

rasp said...

bila laa nak ke sana...
syiok baca pengalaman org lain..

p R i n c E S s _ N said...

bile laa dpt peluang g rome ni...

airris said...

Salam, hai izan...actualy saya follow blog izan since nov last year...saja cari2 pasal Italy coz nak pegi holiday kat sana...terima kasih sgt byk tips membantu saya semasa di sana...masa kat sana pun teringat kat izan...macamana la izan lalui hidup kat rome yg sejuk ni..hehe...that day masa saya sampai dan keluar ke kota rome..my luck coz its snowing..masa tu kat coleseum...org2 kat situ semua melompat2 suka...myb that was 1st day snow turun kot....and suhu sgt sejuk mybe around -2...cerita pasal hotel...saya menginap di sheraton roma...okla hotelnya...tapi saya rasa sangat2 bersyukur di bumi Malaysia coz kat msia kalau intenet wifi free je..just ambil pasword..tapi kat sheraton wifi kena bayar..aduhhhhhhh tensen tul..and rasanya org2 italy ni mcm garang2 la..dan tak friendly la....hehe..but enjoy sgt kat rome that day....hehehe...

airris said...

Salam, hai izan...actualy saya follow blog izan since nov last year...saja cari2 pasal Italy coz nak pegi holiday kat sana...terima kasih sgt byk tips membantu saya semasa di sana...masa kat sana pun teringat kat izan...macamana la izan lalui hidup kat rome yg sejuk ni..hehe...that day masa saya sampai dan keluar ke kota rome..my luck coz its snowing..masa tu kat coleseum...org2 kat situ semua melompat2 suka...myb that was 1st day snow turun kot....and suhu sgt sejuk mybe around -2...cerita pasal hotel...saya menginap di sheraton roma...okla hotelnya...tapi saya rasa sangat2 bersyukur di bumi Malaysia coz kat msia kalau intenet wifi free je..just ambil pasword..tapi kat sheraton wifi kena bayar..aduhhhhhhh tensen tul..and rasanya org2 italy ni mcm garang2 la..dan tak friendly la....hehe..but enjoy sgt kat rome that day....hehehe...

Izan said...

AIRRIS -

thanks for ur compliments... =)
oo u dtg masa snow aritu yek. actually kat rome mmg da lama tak snow. da hampir 10 thn tak snow. sebab tu diorang happy giller biler snow turun =) kalau kat milan tu lain, selalu gak snow bab kat bahagian utara lebih sejuk. kat italy ni masih baru lagi dengan teknologi wifi. mmg kene bayar kalau nak guna internet. terukkan. kat msia free jer. pasal org italy garang tu mmg pun. especially org rome. bila bercakap suara diorang kuat dan nampak cam diorang marah. tp sebenarnya diorang tak marah. org rome mmg cam tu =)

Anonymous said...

Salam Izan....u have a beautiful blog. Simple but nice. Actually i dapat blog u nie pun from my officemate. Reason i'm writting to u nak minta advice about italy. Insyallah next month i'll be going to italy for holiday. I ada baca ur blog pasal italy tapi i nak minta lebih detail. From airport mcm mana i nak ke termimi station and kat rome ada tak hop on hop off bus atau is there any other transportation yg boleh i naik kalau nak pusing bandar rome. Weather kat rome in early march sejuk lagi ke. Appreciate if u cud help me on this....

Izan said...

ANONYMOUS -

Dari Airport Fiumicino boleh ambil train direct to Termini. Harga tiket tak berapa sure. Perjalanan lebih kurang 30-40 min.

Pasal hop on hop off bus saya ada story kat entry sebelum ni :

http://puerile82.blogspot.com/2010/11/rome-tour-information.html

Early march masih lagi musim sejuk. Skang ni mmg tgh sejuk kat italy. =)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month