telur masin buatan sendiri


Memandangkan kat Italy ni tak pernah jumpa telur masin, kalau teringin nak makan kene la buat sendiri. Sebelum ni tak pernah tau pun bleh buat sendiri telur masin ni, hinggalah satu hari terjumpa cara2 membuat telur masin ni kat facebook Kak Zila.

Aku tau mesti korang tak heran pun bab kat Msia senang jer nak cari. Tapi kepada sesiapa yang jauh di perantauan cam aku, nak hilangkan kempunan leh la cuba. Senang jer nak buat. Cuma kene sabar la skit...
Cara2 nak buat telur masin:

Rebus 500gm air bersama 500gm garam. Lepas tu biarkan sejuk. Bila air da sejuk masukkan telur tadi dan biarkan selama 2 minggu. Selepas 2 minggu boleh la rebus telur tadi dan makan....


Pertama kali buat telur masin buatan sendiri ni, tak sabar nak tunggu sampai 2 minggu. Seminggu lebih je da belasah. Mmg menjadi tau... Hilang kempunan... Lupa nak bgtau, memandangkan tak de telur itik, aku pakai telur ayam jer. Tp menjadi jugak.... =)

posted under |

17 critics say:

rasp said...

sis, i slalu gak buat telur asin sendirik...
sbb i buat sendiri coz i makan telur ayam..tak makan telur itik...
*ihiks*

atty's said...

rajin izan buat sendiri..ye lah kat sana mana nak dpt kan ..

sz | m.s.s said...

wahhh menarikkk..pakai telur ayam pun jadik ye...boleh dicuba nih... :)

p R i n c E S s _ N said...

wahh...buatan sndri lg bes kot sis...

sw33tdarling said...

wahh moden.... kat sini siap balut dgn yg itam2 tu.. tupun tak tahu apa ke nama benda itam tuu...

Dee said...

tips yg sgt menarik..hilanglah kerinduan terhdp telur masin ye..

lily lotus said...

serius aku baru tahu. mahu try jugaklah :D

zaihaslinda :) said...

izan..aku pun gedik2 nak buat homemade telur asin jugak lah.... :) kalau buat sekarang...puasa bulan 6 dah boleh makan ke??? ekekekekeke!!!

Mrs.Sheikh said...

gigihnyaa...
tak tau plak guna telur ayam bulehh..
hahahaha...

Izan said...

RASP -
wah... bagusnya. rajin u yek. kenapa tak makan telur itik?

KAK TY -
kak ty, kena merajinkan diri. kalau kat msia mmg confirm saya tak rajin. hahahaha

SZ MSS -
harus di cuba. jangan tak cuba =)

PRINCESS N -
buatan sendiri 100% suci murni =)

Izan said...

SWEETDARLING -
aku rasa abu kot, ntah aku pun kurang pasti. maybe tujuannya nak bg tahan lama.

DEE -
untuk org yang nak lepaskan kempunan, tips2 camni harusla diamalkan selalu.

LILY LOTUS -
bagus. cuba jangan tak cuba.

ZAIHASLINDA -
zai, cuba la weh. tp yang ko nak simpan sampai bulan 6 tu kira agak melampau. kang masin giller telur ko tu. apa kata ko try. hahaha. pastu bgtau aku =)

MRS SHEIKH -
tu la sebelum ni saya pun tak pernah tau leh guna telur ayam. =)

Anonymous said...

dlu time aku kecik2 mak aku slalu gak wat telo masin sndri ni sbb dlu kitorng ade bela beberapa ekor itik.telo byk so wat la telo masin..ko mmg gigih bab2 mkn nie kan...hehehe baguih....
ZUE

Nora Fuad said...

Izan, sudah terbayang izan dengan produk telur masin di Rome.

SJB AKA SUE J-B. said...

Gitu pulak nak buat telur masin.

Izan said...

ZUE -
zue, harus la aku gigih weh. kalau teringin mana aku nak cari. kene la wat sendri. hehehe

KAK NORA -
org italy tak reti makan telur masin. kalau tak boleh saya buat bisness telur masin lak pas ni. =)

SJB -
kat sana ada tak telur masin. kalau tak de leh la u try. =)

CathJ said...

Thank you for the tips.. ^_^

Lieya said...

Wahhhhhh... apelah hasilnya nantikan Izan, heheh tungguuuuuuu

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month