travelling by train in italy

Sedikit maklumat kepada mereka yang ingin melancong seluruh Italy dengan keretapi. Kemudahan keretapi sekarang ni semakin bagus. Kalau nak pergi ke mana2 kami pun memilih untuk naik keretapi daripada memandu kereta.


Untuk maklumat lebih lanjut, jadual waktu keretapi, harga tiket, berapa jam perjalanan dari satu tempat ke tempat yang lain, korang boleh ke website Trenitalia. Untuk perjalanan jauh, baik korang pilih Frecciarossa iaitu keretapi laju. Contohnya dari Rome nak ke Pisa dalam 2 jam lebih da boleh sampai. Kalau nak naik kereta mau 4 jam lebih.

Tiket boleh di beli secara online atau beratur di Termini, Rome.

Tahun lepas masa kami ke Milan, keretapi yang kami naik lewat tiba di destinasi selama setengah jam masa pergi dan juga balik atas masalah teknikal. Trenitalia siap bayar pampasan sebanyak 50% dari harga tiket. Pampasan yang dibayar bukanlah wang ringgit tapi kupon untuk beli tiket keretapi untuk mana2 destinasi, valid selama setahun. Memandagkan tahun tu kami da tak travel ke mana2 dengan keretapi, so burn cam tu jer la kupon tu. Nak bagi kat orang pun tak leh sebab da ada nama kitorang. Rugikan?

posted under , |

14 critics say:

p R i n c E S s _ N said...

perghh..lewat smpai ade pampasan tuu....bagus2...

Dee said...

keretapi di europe best..x mcm di malaysia..hehehe..

Gieyana said...

hi izan..lamanya ku x dtg sini..kamoo sihat? Ishh..bestnya bila disana..bilalah dpt we all g sn!huhuhu

Nora Fuad said...

Bestnya.. kalau kat Malaysia ni nak p mana2 pun, dah macam bosan dah.. he he

syieranuar said...

bestnye kak izan!! :)

RaNiA said...

klu la kat mesia nie wat sistem pampasan tue..uish..rasanya tiap ari kot leh dpt tiket free...hehehe

lily lotus said...

cantik pemandangan. rasa nak terjun dari train :P

Izan said...

PRINCESS N -
sib baik la italy ni ada jugak yang bagus. asyik banyak yang tak bagus jer sebeum ni.. =)

DEE -
keretapi kat luar dari negara italy lagi canggih tau...

GIEYANA -
lama jugak tak blogwalking kat your blog... =)

KAK NORA -
kak nora da abis merantau seluruh msia ker? saya pun tak abis merantau lagi kat msia. =)

Izan said...

SYIERANUAR -
=)

RANIA -
napa? kat msia lagi teruk ker weh?

LILY LOTUS -
bab tu best naik keretapi, leh tgk pemandangan yang cantik2. =)

RaNiA said...

ko nie cam tak penah dok sini lak...public transport sini jarang sgt2 sampai on time..ooo..suda lupa ka????;p

daela said...

Hai..salam ziarah..nice blog..

rasp said...

bestnya siap leh bagi pampasan...
sbb kat sana jarang2 berlaku...
kalo kat malaysia..
bankrup lah syarikat2 pengangkutan awam asyik nak bayar pampasan hehehehe...

sw33tdarling said...

diorang mmg pakai sistem pampasan kan..

kan bagus kalau malaysia buat camtu, dah tentu2 dah public transport tak berani sewenang2nya buat hal

http://butik-hs.blogspot.com said...

baru last week naik komuter selepas 6 tahun tak naik.. hmmm..(malas nak cari parking kat KL sentral) mmg tak ada perubahan sgt pun kecuali ada ladies coach. tp pun ada lelaki yg selamba je masuk.

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month