bunga musim luruh

Sejak dua menjak ni berminat plak nak bercucuk tanam. Mula2 dulu mengerjakan kebun. Skang ni sementara menunggu kebun membuahkan hasilnya rajin la plak nak menanam pokok bunga. Aku pun pelik sejak bila plak la minat bercucuk tanam ni??? Actually aku mula berminat bercucuk tanam setelah melihat hasil titik peluh kita bila berbakti pada tanah.

Owh.. Alkisahnya dua tiga ari yang lepas aku beli biji benih pokok bunga tulip. Pokok ni amat sesuai untuk ditanam pada musim luruh. Bunga ni berbunga pada musim sejuk saje. Bila tiba musim panas dia akan mati, tp bila tiba musim luruh dan musim sejuk pada tahun hadapan dia akan berbunga balik.

Ni la dia biji benih pokok bunga tulip. Rupanya lebih kurang cam bawang besar

Ni gambar pokok bunga tulip yang aku beli. Warna dia actually warna purple. Tp dalam gambar da jd kaler merah pun ada bab kene cahaya lampu da.... Nanti pokok bunga aku da berbunga aku tunjuk la yer kat korang. Bila nak berbunga ha? Aku pun tak tau. Bulan depan kot. Just wait and see....

11 critics say:

FaRiHa said...

haha ko idak tido per??ermmmcantiks tulip nih nantu...aku nak 1...

lily lotus said...

wahh..berbunga2 hati i tgk bunga2 ni ;)

rasp said...

isk tak sabar nak tengok hasilnya tau..tulips ni bila tanam byk2 mmg santik..

Mieza said...

haah la benih dia cam bwg besar jer...cntk bunga tulip tu...dh bunga nanti jgn lupa snap ek...:D

ladyell said...

cam bawang ek biji benih die...ell pn ske tulip nih.tp kat malysia mane nk jumpe...plastik nye ade le...

aRa said...

Amboi...dah bercucuk tanam la pulak...bgs la...cantik la rumah hang nnt kan...

Owh...antara byk² bunga...i paling suka ros...ntah nape...tak kira la warna ape...asal ros...i suka...agagagaga...tulip ni lawa gak...

lily lotus said...

wahh..new look..nice laa ;)

SueGinola said...

hmmpp..msti cntik kan nanti..jgn lupe tunjuk bebanyak ye...

violet said...

izan.. gud luck2...dulu2 aku tanam bunga time winter dah hancus. Hmm..sedey bangat!! huhu..

Shahurin Hilma Abdul Rashid said...

tak sbr nk tgk dia berbunga
kalo leh,
setiap progress dia membesar,
izan amik la gmbr
sbb xpnh tgk cmner tulips growing
dr sebijik benih..

@xiM said...

ohohoho tu lah bunga tulip yer..baru taw cama rupa dia..haha

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month