petua orang italy hilangkan bau peti ais

Kalau kat Msia petua org2 tua untuk hilangkan bau dalam peti ais adalah dengan meletak daun pandan atau arang. Manakala cara org Italy pula agak berbeza. Mereka akan potong buah lemon dan letak di dalam peti ais.

Petua ni my mum in law la yang bgtau. Bab aku selalu nampak hirisan buah lemon kat dalam peti ais dia. Dia kata kalau peti ais penuh kekadang macam2 bau ada. Kalau letak buah lemon bau akan kurang dan lama2 akan hilang
Memandangkan kat Msia lemon agak mahal, kalau korang nak letak limau nipis (lime) pun boleh gak. Kat Msia kan berlambak2 kan. Aku pun kekadang kalau tak de lemon letak jer lime tu. Menjadi jugak. Tak berbau peti ais aku.






Selamat mencuba.. =)

posted under , |

13 critics say:

atty's said...

tq izan kasi petua yg amat berguna ..

bspotgurl said...

Betul.. arwah my mom pun penah buat camtu... bila I tanya..samalah my mom cakap pun camtue gak

rasp said...

baru je beli limau nipis nie...
leh le letak...
tapi rasanya kalo letak pandan leh tak :)

Dee said...

fuh..mesti sedap je bau fridge u tu..

sWeEtdARLinG said...

pernah gak dengar letak arang lam peti ais nak bg ilang bau

Liyanaroxx said...

tq sis bagi petua berguna nih...hehehe...=)

Mrs.Sheikh said...

thank ya izan..petuanya..
tp i tertarik menarik la dgn gambar lemon tuh sungguh cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Ms AiReEn MoHd said...

aoakah lemon ni..aku wat tuk diet jer ni..master clense diet...aku kalau menang nak ko adiah kan maple syrup 3 botol leh gitu...wakakkakakaa hikhik gigih eryn gig naip tuk komen izan ni

POSH76 said...

bagus gak petua ko ni leh terai...

letak daun pandan pun bley...hehe

Ain Sauki said...

aaiii da try....fridge ku bebas bau tempoyak hahahaha

BoyLobo said...

weh jap aku ade 4 ketoi lemon buh peti ais tak der pun pongsi nyer...kene belah ker?emm hajat dihati nak diet minum air lemon tah bile aku nak start tah la plak?

Ms AiReEn MoHd said...

yg account boy lobo tu ko leh tak letak kan name aku semula ...nak pengsan aku taip bebeyak abis semua plak name boy.....hehhhh....lemon tu aku punyer bukan boy lobo ...

@xiM said...

thanks for sharing this info akak!!

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month