buah zaitun

Sekali tgk mcm buah anggur. Dua kali tgk mmg bukan buah anggur pun. Ni la buah zaitun. Maybe ada yang da tau bab pernah baca blog aku kan. Kepada yang tak pernah tgk buah zaitun, inilah dia buah zaitun. Buah zaitun ni da cukup matang. Tak lama lagi tiba la masanya untuk kutip buah zaitun kemudian diproses untuk dibuat minyak zaitun.


Sungguh lebatkan buah zaitun ni. Pokok zaitun ni kat umah my parents in law. Mereka ada 7 batang pokok buah zaitun di sekeliling rumah mereka. 4 batang pokok mmg besar yang lain2 tu agak kecil sedikit. Bulan november mmg bulan mengutip buah zaitun. Lepas da kutip bawak pi kilang proses wat minyak. Kitorang mmg tak pernah beli minyak zaitun. Minyak zaitun kitorang asli dr pokok sendiri.

Kalau nak tgk kitorang kutip buah zaitun boleh baca entry tahun lepas. =)

p/s: buah zaitun sangat bagus untuk kulit. Org italy makan jeruk buah zaitun. Macam2 jeruk ada jeruk manis, masam, pahit, pedas.

posted under |

15 critics say:

POSH76 said...

aku suker makan buah ni...tak pernah tngk real nyer ...untung hang...hari2 leh penting & makan...hehe

Dee said...

first time tgk buah zaitun live..menarik..

ikiqzana said...

wah senang kan nk pakai minyak zaitun x yah susah2 beli.. original lg.

BoyLobo said...

buah zaitun la pulak ..aku ingat tu buah anggur tadik....kael pepel jerk....bukan main ko update ekkk macam peluru hah...tgk posh pun semakain rancak komen ko...jap aku kalah die jap..kekkeke

Ms AiReEn MoHd said...

kembali aku nak komen buah zaitun ko ni.....ishkkk potong stim tul la.....eleok elok aku da taip sekali tak perasan name boy lak....

emm buah ni leh jadik minyak kan...ha silekan pakai minyak zaitun ni bagus tu....tapi yg aku tau leh sapu ambut kan..ke aku memandai ni kekekkekeke

@xiM said...

nak sekati jeruk zitun boleh akak??

ibu ilham said...

hai izan... kite suke baca blog awak... mmg ari2 akan tgk blog awak.. kite kawan erin..
kalau sudi jemput la ke blog kite (ibu ilham).. nhusi.blogspot.com..
salam perkenalan... :)

Delimasari said...

bestnye - kte minum minyak zaitun
bnyak khasiatnye...

Mrs Taj said...

kat sini olive oil sunggohla mahal..klu nk guna tu bukan main kedekut lagi..kat sana mesti murah kn? so jeles!!!

CikMin said...

wah....sedapnyer tgk buah zaitun tu...klu yg jeruk manis nak le makan..hihihi..

bspotgurl said...

sedap ek kalau dibuat jeruk?

BeMiE said...

bspotgurl ... leh wat jeruk eyh...? yeker..

sWeEtdARLinG said...

tak pernah tengok... blog mmg boleh kutip mcm2 pengalaman kan? hebat blog kan

rasp said...

la i rasa cam baru je baca pasal buah2 zaiton nie sis tapi agaknya tu crite dah lama ek...how time flies...
i tak gemar sgt mkn buah zaitun nie..

anemachey said...

kalau kat sini nak beli minyaknya pon mahal....syoknye tgk buah nya..kalau x ..x knal buah zaitun

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month