migraine.. migraine...migraine


Wah.. tetiba ramai lak yang mengomen kat blog aku ni. Nape yek? =) Terima kasih jugak aku nak ucapkan kepada semua silent readers yang follow blog ni dan juga bloggers2 yang rajin klik nuffnang aku. U klik I klik. Jangan lupa tinggalkan link anda selepas klik my nuffnang. Nanti aku akan kunjung balas ke blog korang untuk meninggalkan jejak dan juga naikkan income nuffnang korang.

Anyway, sejak dua menjak ni aku selalu sgt kene migraine. Makan ubat pun tak mau ilang2 gak sakit pale ni. Marahnyer... Then bila da sakit pale ni mula la senang jer nak naik angin. Ada sesiapa ke ada petua untuk ilangkan sakit kepala tanpa mengambil ubat. Aku pernah dengar petua sakit pale suruh rendam kaki dalam air panas. Tak pernah cuba tp ramai yang kata sangat mujarab. Haruskah aku mencuba??? Atau korang ada petua lain???


p/s: komen2 anda sume akan di balas bila migraine aku makin pulih.

posted under , |

12 critics say:

ibu ilham said...

TQ auntie izan, lawat blog ilham..
opah saya ckp, demah kepala ngan ketol ais.. tak tau la sejauh mana kebenarannya.. try la.. insyaAllah.. :)

ikiqzana said...

izan.. aku mmg selalu kena migraine. tapi dulu la... srkg dh ada kurang nyer. (klu kena migraine ni, smpi nk hantukkn aje kepala ni kt dinding) sakit sngt.

ko cuba petua ni, (buat masa mlm) beli santan gan gula merah kabung. masak santan gan api pelahan.. kacau smpi msk pastu taruk gula merah ikut sesedap rasa. Pastu taruk dlm peti ais.. esok sebaik je bgn tido.. x buat apa2 terus je minum air tu (nnti rasa sejuk smpi ke urat kepala). minum air tu 3x pagi, mlm sblm tido dn esok pagi tu balik. Insyaallah aku dh buat 2x mujarab skali.

semoga migraine ko akan berkurang.

Scha said...

ekekeke tetibe je
nak komen :D
kak scha pon
migraine gaks
tak leh minum kopi
2 days ago kak scha
teringin nak minum
white kopi, apa lagi
pekena 2 cawan, Zrrapp
hadoilah pening paler
migraine ni obat dia
duk dalam bilik tutup
curtain pakai cool fever kat dahi
letak kat salonpas belakang
tengkok, insya'Allah leh cure :)

rasp said...

i tak tau lak pasal rendam2 kaki...
thx for sharing tis info..
and ekceli petua sakit kepala coz migraine pun i tak tau...ya ampon!
hope you cepat lah recover!

:: p R i n c E s S _ N :: said...

jgn byk pk sgtt kot sis...bawak2 berehat...

CikMin said...

migrane pun menten cantik jek muka tu...hehehehe....cikmin tak terkejo la nak komen bebanyak...huhuhu...

~ Lady ell ~ said...

ramai yg komen ekk...ni sah2 nk calender italy nih:)

petua migrain tak tau..tp sbb nya tau mungkin izan kurang tundukkan kepala..kalau selalu tundukkan kepala mcm kita sujud/menonggeng tu,darah akan penuhi ruang2 urat saraf dlm kepala.urat2 saraf kepala yg takde darah,tu yg sebab kena migrain..
alamak aih,dh mcm dokter la pulak.tp nk share je apa yg tahu.

Ms AiReEn MoHd said...

babe aku pun kerap babe...aku sampai da bikin spek baru da ni..amik jerk blum lagik ni.....emmm aku jumpa doktor kate suh scan pale hotak....ehh takut lak aku dengor nyer....main scan scan .da mcm kes berat jerk plak..padaha aku migraine jerk...sekalai die main...berpusing kuar air mate aku tahan ...

BeMiE said...

wat bekam jer zan.. kat kepala tu.. buang darah kotor...

Delimasari said...

jgn pegi tempat org yang merokok.
asap rosok boleh menyebabkan migrane...
petua org tua22
urut kat betis bawak ke tapak kaki,
jari2 kaki di picit lepas tu tarik
jari22 tu biar berbunyi kerap
lega le dia..
pas tu bawak baring - terlena -
sedar nnti ok le...

sWeEtdARLinG said...

orang kata, kalau migrain ko berjemur bawah tadahan air.. kalo kat waterfall tu, ko duk kat bawah air mencurah..

tapi kalau dalam bilik air, ko duk jer lama2 bawah shower tuuu..

TAPIIII
migrain aku ni dah kritikal memang takkan hilang selagi tak pekena ubat tu...

anemachey said...

kalau achik tido dalam gelap..tanpa cahaya n tanpa bunyi-bunyian...

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month