homemade pasta al ragu

Minggu lepas ladies perwakilan di Rome menjemput my mum in law untuk buat kelas masakan. Aku harus la ada sebagai translator. Pada harini kita akan belajar memasak pasta al ragu. Homemade original dr Italy.


Masukkan telur dan gaul bersama tepung bersama sedikit garam hingga sebati.




Biarkan tepung rehat selama setengah jam. Sementara tu kita buat sos ragu.

Senang jer. Kejap jer da siap. Hehehehehe....

Biarkan sos masak dengan api yang perlahan. Sambung balik untuk wat fettuccine tadi.

Ni part ni la yang paling susah sekali.


Semua org amek turn untuk cuba bakat masing2. =)


Selepas canai tepung tadi, biarkan dia kering sekejap dlm 10-15 minit. Then lipat tepung ni pastu potong.


Inilah dia rupa fettuccine yang da siap dipotong. Skang ni kita masukkan dalam air yang telah mendidih.

Sagat jangan tak sangat. Aku tengah sagat parmigiano untuk tabur atas pasta.

Ni lah dia pasta kita untuk hari ini. Fettuccine al ragu. Jom makan...

Macam2 kuih muih pun ada masa aritu. Makan sampai semput la weh...

Bergambar dengan all the ladies sebelum pulang selepas kekeyangan...

p/s: pasni aku upload video lak yek. Nak tgk ke camana nak uli tepung wat pasta ni?

posted under |

20 critics say:

happyichigo♥ said...

hihi izan stylish nye jadi translator!!! pasta al ragu pun nmpk sedap!

~ujicham~ said...

wow... menariknya... utk betul kalau kawen campur ni..

MineMixs said...

uihh..sodap2..
misti lg best da upload vid nnt.. :)

missgee said...

Napa pasta tue nampak sedap??
tak pasal2 aku terliur :P
hahahaaha

Azuan said...

wah cam best je

mama | sarah | syimir said...

bestnya izan..ni rasa nak terbang ke itali cr izan ni..hehehe

bspotgurl said...

Bestnyeee!!!!

SJB said...

Wah..your MIL ada buat kelas cooking kah?. Best oh..

sWeEtDaRLinG said...

orang kita kalau nak uli tepung mesti kena pakai besen kan? kalau tak, alamatnya berterabur ler satu dapur hehehehe

Delimasari said...

sedap nmpak tu...

Kniedaz said...

macam senang je nak wat hehe...tp xtaula kan..tengok gambar je..

Dee said...

mesti sedap ni..

sukahati said...

ala....sukanyer aku tgk ko ngan mak mentua ko :D

Merah Baldu said...

i luv pasta..tp name nye al ragu??hehe...excited bdk kecik tu tgk ur MIL mix the flour

lily lotus said...

tepung pun perlu waktu untuk rehat ok. comel :)

Cath J said...

BEST!!!! :)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

besh nyerr wat homemade pasta...yummy!!

rasp said...

gud combination...
MIL pandai masak...
u plak leh tolong translatekan...

atty's said...

izan..terliur kty nengok pasta..kalo dkt..nak suh mil izan buek kan ..

Erin Rashid said...

kuah pasta tuh mcm kuah kacang mkn dgn sate plak..
hehhe..
best la sesi ni

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month