jom jalan2 di colosseum


Nama Colosseum dalam bahasa italy adalah Colosseo. Betul2 kat depan colosseum ni ada stesen Metro line B. Senang jer untuk tourist kalau nak ke Colosseum ni.


Keluar dari stesen Metro ni korang akan terus nampak Colosseum betul2 depan mata korang.



Cuaca pada hari Satu lepas sungguh baik sekali. Kat sini mmg selalu kitorang lalu ngan kereta. Tp da lama tak jalan2 kat area ni. Memandangkan cuaca pun mengizinkan, sebelum dinner kitorang pun pusing2 la sambil bergambar. (mcm tak pernah bergambar je kat sini. Padahal tiap kali dtg mesti ambil gambar =)





Dekat area ni korang akan jumpa ramai org berpakaian seperti Gladiator. Kerja mereka adalah bergambar dengan pelancong. Tp korang harus berhati2 untuk bergambar dengan mereka. Setiap gambar yang korang ambil dia akan mintak 10 Euro.

Aku pun mula2 sampai sini pun terkena ngan taktik mereka ni. Mula2 kata 10 Euro. Bila da tangkap gambar dia kata kene bayar 30 Euro sebab kitorang 3 org bergambar ngan mamat Gladiator tu. Da la masa tu aku masih tak pandai ckp bahasa italy lg. Paham ngan tak paham je la apa yang dia kata. Last2 terpaksa jugak bayar 20 Euro kat org tu bab kitorang cakap 30 Euro mahal sgt. Tu pun mamat tu da bising2 ngan kitorang. Takut punya pasal pas bayar 20 Euro terus cabut pi tempat lain.

So be careful bila korang nak tangkap gambar ngan diorang. Kat area ni ramai gak orang2 tu semua kene tangkap atas kes menipu. Ramai yang kene tangkap tp ramai jugak yang ada kat situ.








Dekat kebanyakan area2 pelancongan korang akan nampak bus mini yang menjual makanan, minuman dan sebagainya. Aku nasihatkan korang kalau boleh sebelum keluar sila beli siap2 bekalan atau air dari supermarket atau tempat lain. Jangan beli kat sini. Mahal nak mampus. Tp kalau da terdesak tu tak pe la kan. Da tu tempat tu banyak tourist, harus la diorang cekik darah.

Kitorang pernah beli aiskrim kat sini. Mahal giller. 4 Euro, da la tak sedap. Sedangkan kalau korang beli aiskrim kat kedai aiskrim atau gelateria hanya 1.50 Euro sahaja. Air mineral plak sampai 2 Euro sebotol. Kalau pi beli air mineral kat bar hanya 80 sen - 1 Euro sahaja.

Oklah aku da penat membebel. Heheheh. Semoga korang suka tgk gambar2 colosseum ni.

posted under , |

16 critics say:

syisyi said...

akak,best je duduk sane..hehe..pic2 mcm gmbr dlm poskad yg akak kasi tu :)) suke sgt poskad tu..tq tq tq tq :))

Missing Cat said...

wah bestnyer colloseum...cantik btl tmpt tu...tak blh masuk dlm ek izan, blh amik kat luar2 jek ke...??? colloseum tu mcm stadiumkan...??? dibina masa zaman yunani dulu...btl ke...???

rasp said...

bila laaa i dpt tengok live!
mmg awesome tempat nie sis...

Delimasari said...

hehehe x bergambar pun xpe kan...
nk bayar mahal tu...

Erin Rashid said...

tq for the info
aku tak smpai sana lagi
ntah bile
biasanya kt tmpt2 tourist mmg cmtu
kt germany juga
saja nk cekik darah
sbb tourist tatau harga sbnr kt tmpt lain
huhu

Izan said...

SYISYI -
mmg la best kalau dpt jalan2. =)

FARAH -
mmg boleh masuk dlm colosseum ni farah. cuma aku tak pernah masuk lg. hahahah. harga tiket 11 euro per person. nak beratur tu yang tak tahan tu...

RASP -
insyallah.. ada rezeki nnt smpai la. bila dtg nnt jgn lupa bgtau..

DELIMASARI -
sume tourit yang dtg mmg akan ambil gambar ngan diorang tu untuk kenang kenangan.

ERIN -
erin, mana tau bila camimi da besar skit lg nak wat europe tour lak kan. leh la singgah. napa masa kat german aritu tak dtg italy. kan da dekat da tu. =)

Dee said...

sis..thx for the tips..mmg bagus utk org yg nk jln2 ke sana..

lily lotus said...

mak aiii..siap kena bayar nak bergambar dengan diorang. ingatkan gov. provide untuk diorang..jadi maskot gladiator..kehkehkeh

mEMYselfandi said...

BESTNYE JALAN ((=
ADE HATI NAK JADI PENGNTIN LAGI TU!=P

SJB said...

Pandai menipu juga gladiator tiruan tu ah.

Wah cantik cantik gambar ni. Tepingin pulak nak pigi Italy heheh.

@xiM said...

THANKS FOR DA TIPS..ntah bila nak sampai ITALY ni..

Cath J said...

beautiful!!!!

Anonymous said...

salam ziarah..
tgh blog walking, terjumpa blog ni.tgh mencari info ttg venice sbnrnya.

nak share,i baru gi rome bln 3 lepas. tp kejap je la.kalau nak masuk colosseum, baik beli tiket kat pintu masuk palatine hill atau roman forum. tak panjang sgt que..kadang boleh terus beli je.tiket tu valid 2 hari dan boleh masuk 3 tpt ni.ramai yg tak tahu boleh beli kat pintu masuk tu.. tu yg panjang sgt line kat colloseum.dpt info dr tripadvisory.

panggil izan je ye.sejak kawin duduk sana?kagum la dah boleh ckp bahasa sana.:)

-Hana-

Ms AiReEn MoHd said...

suker trk gambo kowang amik ..lawo....hehehe izan pun cun...ehh abg mirko pun hadooo

~ Lady ell ~ said...

ya,mmg suka...kiranya yg jd gladiator tu, cara haram lh ekk..:)

Murni Alfathunnisa said...

thanks for the tips. seronok baca blog ni.

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month