pokok cili padi

Tahun ni first time aku tanam pokok cili padi. Tahun2 sebelum ni bapa mertua aku yang selalu tanam. Tahun ni aku nak tanam sendiri bab aku nak makan cili padi fresh. Bapa mertua aku plak selalu keringkan cili tu untuk kegunaan sepanjang tahun.

Aku tanam 6 pokok cili padi. Tapi 1 pokok da kene makan dek burung. Tinggal 5 pokok jer. Walaupun 5 pokok tp cilinya sungguh banyak sekali. Lagipun aku sorang jer yang makan pedas. Mirko tak makan sangat makanan pedas2.

Cili ni gemuk2 belaka. Pedas giller cili ni. Kadang2 sebiji jer pun da cukup untuk lelehkan air mata dan air hidung. Hahahahah

Tiap kali nak masak pi kutip cili dulu kat belakang rumah. Tahun ni tak payah beli cili kat pasar. Hurray!!!!

p/s: bapa mertua aku kata pokok cili tak boleh siram selalu. Nanti cili tu tak pedas. Betul ke? Aku tak tau pun. Setakat ni pokok cili aku tu aku siram selang sehari.

posted under |

7 critics say:

atty's said...

rajin izan ..tanam cili .
dah takyah nak beli2..

rasp said...

syioknya bila masak gi petik2 je...
fresh from the backyard gitu...

butterflyana said...

nampak segar cili-cili tu.
nak kunyah boleh? hehehe.

Dee said...

wui..rajinnya..gemuk2 cili tu..

mEMYselfandi said...

rajin akak menanam ((:

Tny said...

Menjadik sungguh tangan dia menanam pokok =) Cili tu montoksss!! :D

Cmne, berpuasa ktsna? Mesti time berbuka tu ngidam nk makan mcm2 kena masak sendiri kan.. T'care Izan :)

Delimasari said...

mmg rajin --- ada juga tanam pokok cili tp suka tgk kat pokok - merah dan hijau

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month