tips untuk mudah mengingat

Satu artikel yang aku baca pagi tadi berbunyi : 'Belajar kemudian tidur, membantu anda mengingat dengan lebih baik.'

Untuk memudahkan kita mengingati apa yang kita pelajari, dinasihatkan supaya belajar di waktu malam dan kemudian terus tidur. Segala apa yang dipelajari akan mudah meresap ke dalam otak =)


Kajian terhadap fakta ini telah juga dibuat. Dua kumpulan sukarelawan telah diminta untuk menghafal beberapa perkataan baru. Satu kumpulan menghafal di waktu malam manakala satu kumpulan lg menghafal di waktu petang. Keesokan harinya kumpulan yang menghafal pada waktu malam mengingati lebih banyak maklumat daripada kumpulan yang menghafal pada waktu petang.


Ahli sains juga mengatakan tidur bagus untuk ingatan. Semasa kita tidur otak akan bekerja mengingati apa yang kita pelajari sebelum tidur. Kurang tidur pula akan menyebabkan kita mudah hilang ingatan atau cepat lupa.

Oleh yang demikian para pelajar semua, sila belajar di waktu malam sebelum tidur untuk memastikan anda dapat mengingati apa yang anda pelajari pada keesokan harinya. Apa2 pun setiap org ada teknik yang tersendiri untuk belajar. Betul tak?

p/s: time belajar dulu aku mmg suka belajar last minit, esok ada paper malam tu baru la terhegeh2 nak baca buku. huhuhuhu....

posted under |

9 critics say:

cikmin said...

today yasmin ada exam akhir tahun..malam tadi baru nampak dia study... :P agaknya teknik dia sama macam artikel ni kot..

POSH76 said...

bagusla tips ni tapi mmg ada logiknya

~ Lady ell ~ said...

betul fakta ni...dulu time sekolah pun cikgu2 selalu ingatkn supaya tidur awal..pastu bangun tgh2 mlm utk ulangkaji.
tp bila sekarang ni,lagu apa yg kita dengar sebelum tidur tu,nnt sampai terbawak2 dlm mimpi...mcm kita nk hafal lagu tu...n cayalh bangun esok pagi,mesti lagu tu stuck kt pale kita sampai satu hari.

Dee said...

Dee rasa betul lah fakta tu..sbb dee kalo study pun..kul 12 mlm je mesti tidur. Yg berjaga smpi pagi..masuk je exam hall..blank. Dee boleh jawab sbb otak fresh...walau study last minute pun.

Delimasari said...

oooo bleh cuba tu

KayNisa said...

sy suke blaja waktu malam b4 tdo. lps tu bleh masuk lam mimpi pulak.. hohoh, kalu tengok muvi b4 tdo pn same. hero citer akan jd bf dalam mimpi.. ^_^

sw33tdarling.com said...

aku pun jenis orang yang belajar last minute

p R i n c E S s _ N said...

tringat dlu sll study ats katil..agk2 ngntuk..trus landing..

lily lotus said...

aku ponnn suka study last minute dulu. tido 10 minit pastu sambung balik..haha

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month