benih dari malaysia

Hari sabtu pagi nak keluar rumah, ada surat untuk diri sendiri. Da lama sebenarnya tertunggu tunggu kehadiran surat ni. Telah dipos dari Msia selepas Raya Haji aritu.



Seorang kawan aku dari sekolah menengah kat Teknik, Brash - Zue, telah menghantar bijih benih bunga Roselle untuk aku. Kawan aku ni kata dia kagum tengok kebun aku yang menjadi. So dia pun kirim la benih bunga roselle ni untuk aku tanam.

Zue, aku akan cuba wat yang terbaik. Harap2 menjadi la bila aku tanam nnt. Tapi yang pastinya aku tak leh tanam skang. Skang ni musim tengah sejuk giller. Nnt masuk musim bunga aku akan mula beroperasi. =)


Huh, boleh wat bisness ni kalau tanaman ni menjadi. Buat masa skang ni aku masih tak banyak info pasal tanaman Roselle ni. Kepada sesiapa yang tahu mengenai tanaman ni harap boleh kongsi pendapat korang. Setakat ni rasanya tak pernah nampak lagi tanaman ni kat Italy. Zue, aku rasa ko telah mencatat sejarah. Orang yang pertama yang membawa benih ni ke bumi Italy. =)

p/s: Thanks again Zue, nnt bila aku da tanam aku akan sentiasa update kat blog ni. Insyaallah...

posted under , |

19 critics say:

Mama Hanim said...

kat sana musim sejuk ye..kt sini plak musim hujan..hehe..

atty's said...

bagus lah izan ..rajin berkebun

Dee said...

setahu dee..roselle ni senang sgt nak jaga..tp x taulah kalo cuaca italy kan..lagi satu..nti dah ada bunga..leh ar bg org italy minum sirap roselle..sedap sis..nak tau cara..google je..or..aritu ada dlm blog somebody..dia tjuk camana nk buat air sirap roselle..nti dee carikan ye kalo sis nak..

SJB AKA SUE J-B. said...

Harap menjadi.

sw33tdarling.com said...

waaaahh bahagianya dapat tanaman malaysia... buat air sedap tuuuuu

moklong said...

smga bjaya ya. x sabar nk tggu cite bjaya ke x misi menanam pokok roselle kat italy. hehehe..

:-) said...

"Zue, aku rasa ko telah mencatat sejarah. Orang yang pertama yang membawa benih ni ke bumi Italy. =)"

maybe betul, anak melayu pertama yg tanam pokok roselle di Italy n benua eropah....

Nanak said...

Roselle ni banyak khasiatnya juga =)

lily lotus said...

jauh benih tu merantau. all the best!

Mrs.Sheikh said...

Pasni izan bleh share gambar bile dah siap tanam :)

Farahanna said...

roselle ni kalau buat jus sedap tau...

ColinJong said...

It is a type of hibiscus.

http://colinjong.com/2010/11/15/roselle-rozel-luo-shen-asam-susur/

Weeks ago, I also planted the seeds in my garden but until now nothing happen, may be because of the raining season.

rasp said...

insyaAllah smoga menjadik tanaman roselle u nie sis...

sw33tdarling.com said...

Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

zaihaslinda :) said...

hik hik hik...semoga roselle ko tumbuh sihat!!!

Nora Fuad said...

wow.. Roselle..bisa hidup ke Izan.. musim panas boleh kot..

best of luck..

Gieyana said...

Salam Izan..lama x dtg sini tgk bunga2 ko yg cantik tue..:D

Delimasari said...

gud luck IZAN
nnti menjadi upload gambarnya
kami leh tengok hasilnya

Mrs. GordoEdi said...

gud luck izan...sedap tau air sirap roselle tue.. =)

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month