selamatkan bumi

Semalam blogwalking sambil baca entry kat blog seseorang, tetiba terpanggil untuk buat satu entry ni.

Apakah yang ada di sebalik buah strawberi ni? Hehehehe....

Apabila dibuka, inilah dia beg serbaguna... Amat sesuai di bawa ke supermaket semasa membeli belah bagi mengelakkan dari menggunakan beg plastik. Bukan apa kat sini kalau kita nak beg plastik kene bayar sebanyak 5 sen sekeping. So kalau kita beli banyak barang, banyak la beg plastik yang kita perlukan. Kat Msia plastik kan free je kan? =)

Sekarang ni pulak supermarket hanya membekalkan beg plastik yang dibuat dari barang2 kitar semula. Oleh yang demikian plastik2 tersebut hendaklah dibayar sebanyak 10 sen sekeping.

Sebagai pengguna yang berhemah... (Chewah...) aku mula membiasakan diri untuk bawa beg plastik ni setiap kali nak membeli belah. Dengan ini kita boleh menjimatkan pembaziran plastik. Selain dari itu boleh juga menjimatkan duit. Hahahahah....

p/s: marilah kita selamatkan bumi dengan mengurangkan penggunaan plastik.

posted under |

17 critics say:

::Azura Rahman:: said...

hi izan.. sweet nyer beg stoberi tu.. pos kt akak satu.. ekeke .. senang nk bawak ke mana2 kan.. kat Malaysia pon dh start kempen tanpa beg plastik.. tp setakat ni.. kt tmpt akak.. just hari sabtu sahaja.. hari lain beg platik diberi percuma.. hari sabtu kena charge 20sen satu plastik..

Pada akak mmg elok kempen nie.. bumi kita ni dh semakin 'sakit' dek sikap manusia yg x menjaga persekitaran.. huhu..

*psstt.. biler nk masak labu tu.. mcm2 blh buat dgn labu.. wat pengat,kuih or masak lemak cam akak tu.. cubalah!

KayNisa said...

oo, kt malaysia stiap hari sabtu kena baya 20sen 1 plastik.

Azura Iznil said...

erk..skrg plastc bag kena byr 2posen. Hari sabtu and selected day..huhu. Bawak bag mcm gini lg bgs sbnrnya.

nurhareza said...

izan.. kat m'sia pun da mule practice kenakan bayaran kalo nk plasttik.. biasa nye mall yg besor2 le cam jusco, tesco, c4.. satu plastik 20 sen..

sw33tdarling said...

kat sini rasanya ramai lagi yg sanggup beli plastik 20sen

lily lotus said...

comel comel :) macam kau...hihihi

Dee said...

kt msia skrg ni setiap sabtu adalah hari tanpa plastik bag..so mmg kena bwk beg sendiri..sesetengah tempat mcm carrefour market..mmg hari2 xde beg plastik..baguslah kan..malaysia pun bz support jaga alam sekitar..

Lieya said...

yahhh kat m'sia pun skang kempen selamatkan bumi, setiap hari sabtu xde beg plastik kalau berbelanje kat market.

zaihaslinda :) said...

Kat malaysia skrg dah kena bayar dah untuk plastic...aku suka je bawak reuseable bag..sbb bleh collect point..... Skrg juai surat khabar, botol minaral boleh dapat ayam seekor wooo...jimat2.....

CathJ said...

Now.. Msia pun dah start tak guna plastic beg... kena charge 20sen sekeping yuu....

especially saturday.. kalau you gi shopping kat supermarket like 'Giant'.. you tak bawa own shopping bag... lantak, kau angkat lah semua brg tu ngan tangan...

baru2 I terlupa bawa shopping beg... aku shopping 1 troli brg2... terpaksa baling semua kat dalam kereta mcm tu je... padan muka aku.. ^_^ (sesiapa yg naik teksi ke bas... habis lah.. ;-p)

RaNiA said...

di penang dh takde beg plastik..klu nak bak mai 20 kupang dulu ye...

SJB AKA SUE J-B. said...

I pun ada bag macam ni. Cute kan?.

pRincESs_N said...

wahh..dr secomel strawberi ley jd beg..kiutt..

Delimasari said...

kat m'sia udah kena bayo wehhh
hari sabtu....
standby juga beg plastik

rasp said...

kat malaysia pun dah start dah sis kempen nie cuma lum full force lagik...

Dinda Iva said...

saya pon ada satu beg eco camtu...buh dalam handbag..senang..beli barang sikit² pon xyah pakai beg plastik...dalam keta melambak² jugak...beli barang kat pasaraya pon pakai beg eco jek...selamatkan bumi..yeay

RaNiA said...

weh izan lupa lak nak tanya ko..ko takde rasa nak bagi kat kite satu ke plastik strawberi tue..heheheh

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month