gergasi

Gergasi tak de la sangat pun. Hahahahaha... Besar kan pokok aloe vera ni. Pokok ni aku cabut sebab aku bagi kat bapak mertua aku suh dia bela. Aku nak bela kang takut mati. Sayang la plak kan bab dia da besar dan sgt gemuk.

Bapak mertua aku mmg rajin berkebun, so maybe selamat la kot pokok aloe vera ni. Tapi kalau nak kira selama ni aku yang bela ok la kan sampai gemuk cenggini dia membesar. Sebenarnya ada banyak lagi kat belakang rumah tu. Yang lain2 tak sebesar cenggini. Cumanya sekarang ni da nak masuk musim sejuk pokok2 ni susah skit nak jaga. Silap2 mampus semuanya.... Huhuhuhuh


Sesiapa yang ada tips untuk jagaan aloe vera atau pun tips2 kebaikan aloe vera ni maybe boleh berkongsi bersama saya... Pendapat anda semua amatlah dihargai....

posted under , |

15 critics say:

POSH76 said...

bagus aloe vera...buat ubat..

nqr said...

i rasa ada cara utk buat air aloe vera.tapi u kena buang getah dia dlu.. cube gugel..

Ticer Syah said...

besornye alor vera itu.. pisann.. kita ada satu pokok adik badik aloe vera gak.. tp takde tajam2 pon tepi tu.. depa panggil tanduk jin.. mcm2 la nama pokok kan.. kekekkeke

Ms AiReEn MoHd said...

aloe vera aku buat sapu kat pale ayra bg rambut die lebat since cukur aqiqah aritu tumbuh nye segan segan ambut ayra tu...buh aloe vera hitam da sikit..tapi tu la sejuk plak sapu kat pale anak aku tu..ubun ubun pun lembik kang selsema lak die...but mmg berkesan kasi ambut lebat..da try kat pale ayra...kat kening die sekali aku buh

Lieya said...

Mana gambarnya?? Tak nampak ponggg... nah amik ni kebaikan aloe vera...

LIDAH BUAYA mempunyai kesan yang purgative iaitu memiliki kesan pencahar yang sangat sesuai untuk wanita-wanita yang sedang berdiet atau ingin kurus dan sebagai penyembuh luka. -istimewa untuk kulit,kerana kandungan lignin mampu menembus dan meresap lebih cepat kedalam kulit. -mampu mengawal kehilangan air dari badan dan mengelakkan kulit dari cepat kering dan terjaga kelembapan. -membantu membersihkan bahagian perut dan saluran pencernaan. -dapat menaikkan seri muka agar lebih nampak halus dan licin disamping dapat mempercepatkan penyembuhan jerawat dan parut jerawat. POTENSI PENGGUNAAN ALOE VERA MENYELURUH,SAMA ADA UNTUK KEGUNAAN KOSMETIK LUARAN SEBAGAI PENYUBUR RAMBUT,UBAT JERAWAT,ATAU PENYEMBUH LUKA TERBAKAR SEHINGGALAH UNTUK PENGAMBILAN DALAMAN DI DALAM BENTUK MINUMAN BAGI MENGATASI MASALAH ASMA,SESAK NAFAS,BUASIR DAN SEBAGAINYA. KEGUNAAN DALAMAN:- ALOE VERA mencegah kanser paru-paru. KAJIAN JURNAL penyelidikan KANSER JEPUN membuktikan aloe-vera berkesan dalam menghalang kanser PARU-PARU serta banyak lagi jenis kanser lain. ALOE VERA melegakan masalah penghadaman,berkesan mengubati penyakit radang usus seperti cirit-birit,pembuangan najis tidak menentu, menyahtoksin sistem penghadaman,meneutralkan perut berasid,sembelit,ulser gastrik.Memperkuatkan fungsi buah pinggang,hati dan pundi hempedu.

kalau orang tua dolu2 depa wat tepek kat kening ngan rambut bagi lebat. Tepek kat muke pun boleh kasi muke licinnnnn je...

jetsetter said...

Hi izan! Best baca about u n family:-) nice knowing u!

SJB AKA SUE J-B. said...

Besarnya.

sW33tdARLiNG said...

dulu mak aku banyak tanam aloe vera tp ntah napa skang takde dah nak bela2 pokok ni.. tanam pokok yg senang nak jaga jer.. takde masa kot

RaNiA said...

rajin ko berkebun izan.,..kite tanam bunga seri pagi pun dah kojol..hehehe..

lily lotus said...

besar bagak sungguh aloevera tu, kalau dah expert nanti ko trylah bela sendiri..

Delimasari said...

rajinye dia....

syieranuar said...

kak izannnnn :) lama nya x dgr cerita kan!hehe. ape kabar sis? :)

haih rajin sungguh kak izan ni gardening :)

sW33tdARLiNG said...

dulu mak aku banyak beli pokok lidah buaya tapi bila dah renovate depan rumah tu, habis semua dah takde

Fadd the Jetsetter said...

Hi Babe!
Im fadd btw. I nak tanya u la.ada org recommend suh I tanya u..hehe. I nak tanya hotel aper yg OK..(kalau boleh range tu not so expensive) utk I stay kat Rome.Perhaps place yg easy I nak g ke mana2. Nway,selain dr Rome, if I nak g jln2 tmpt lain,can u recommend aper? THanks:-) nway i bawa anak umo 2 years.plan nk g Feb 2012.Thanks!

Bitt (double IS) said...

wowww bak mai satu hahhahaa perghh u banyak kegunaannya..

1 utk rambut lebat dan sihat
2 utuk lebatkan bulu kening n bulu mata
3. if luka kat tangan sapu terus dengan lendir alor vera darah akan stop...

4 kalu parut pon boleh sapu mehh

i masih belum tanam pokok ni lagi... hhehe

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month