monthly budget

Aku baru je abis mengira budget bulan lepas. Bulan June 2008. Jadi accountant jap kat umah. Penin gak aku mengira.. Start mengira dr kul 10 lebih sampai la da tengah malam baru nak siap. Mana taknya, sekali kira dpt jumlah lain, dua kali kira dpt jumlah lain. Kene kira sampai 4 kali. Bukannya apa. Nak tau detail2 yang lebih terperinci. Kang bos tanya tak tau nk jawab. (Bos tu sapa lagi klu bkn laki aku)


Mana tak kene wat lebih terperinci, budget bulan lepas dia tanya, "Berapa budget minyak kete, minum coffee kat bar, breakfast kat luar, beli barang2 umah dan lain2?" Aku tak kira pun. Aku wat sum total je bulan lepas. So sebelum dia tanya mcm2 kali ni, baik aku wat sume tu siap2. Nak kene kira satu2. Tu yg lembab skit tu pastu plak mengira sesambil tgk tv. Paham2 jela kan...

Setiap kali kitorang keluarkan duit beli apa2 aku akan wat notes kat handphone. Then ujung minggu je aku update kat kertas monthly budget aku tu. By the end of month boleh la kitorang tau la brapa byk euro kitorang da spend. Tp bulan lepas hampir 2 minggu tak update. Tu yang lambat skit tu siapkan budget bulan lepas.

Lepas siap audit sume apa lg kene meeting la ngan bos. Bos kata awatla kecik sgt tulisan semua ni. Tak nmpak langsung. Kene pakai kanta. hahahahahahahha. Aku kata aku nmpk je.. Nak tau pasal apa meh sini aku bgtau. Korang plak boleh baca ke tak? Kecik sgt ke tulisan aku tu?

Banyak ke tak banyak yg kitorang spend bulan ni aku pun tak tau. Bukan apa. Ni first month budget kitorang lengkap. Sebelum ni aku malas nk wat betul2. Ada hari aku tulis ada hari aku skip. So the exact amount bulan2 yg lepas tak tau. Mmg la accountant tak boleh pakai aku ni. Huhuhuhu. Bulan ni total tgk la kat bwh tu. €1242.59. Banyak ke? Aku pun tak tau. Selama ni mak bapak aku yg tanggung aku kan.Hahahahah. Bos kata biasa je. Tp klu boleh dikurangkan untuk bulan2 yg depan lebih bagus. So tgk la camana plak budget bulan ni.

posted under , , |

6 critics say:

aRa said...

Wah...berbudget la...farah pernah berbudget mcm ni pun masa zaman kolej dulu...agagagaga...now tarak... euro 1242 itew tukar duit masia berapa signora??? i tak champion math la... :p

Izan said...

Tu la kene berbudget ni. Tambah2 plak skang ni sume naik. Huhuhuhuhu
Klu nk tukar ke Ringgit Msia mmg la mahal. Klu nk tau brapa jumlah tu dlm RM kene darab lebih kurang ngan 5.

fauzi said...

izan..kes kita sama daaa..
nnt ada masa kite citer lak
keje2 secretary kite nih...
huk.huk..hukk
ha lg 1, claim ot ke.. gji ke kt mr. mirko ek..? heheheh

Izan said...

tu la.. klu da keje fulltime housewife tu mmg la keje lebih kurang sama je kita. hahahahaha
gaji??? mesti la ada. klu tak kene wat mogok. hehehehhe. arini siap dpt bonus bab da start sales kat sini. so apa lg da ada bonus, gi shopping ler.

NuRuL FaRiHa said...

hahahha lepas tak belikan aku n82???

Izan said...

tak cukup budget. huhuhuhuhu

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month