oh pokok bungaku

Mati la aku... Minggu lepas masa mak aku dtg dia pun bagi la pokok bunga kat aku. Parents aku kan da nak blk msia so pokok bunga tu tak leh nk bawak blk. Tinggal la kat aku suh aku jaga. Mak aku da pesan sehari siram dua kali. Pagi sekali, petang sekali. Jangan siram masa tengah panas. Siram masa matahari tak de.


Aku pun siram la dua kali cam mana yg mak aku suh tu. Pg sekali dlm lebih kurang kul 10 pagi, petang sekali lebih kurang kul 7 petang. Memandangkan keadaan kat sini amat panas sekali pokok aku tetap layu... Camana aku nk wat ni. Mak aku kata nk dtg umah aku mggu dpn. Klu dia nmpk pokok bunga dia layu, mati aku kene bebel.

Dua tiga ari lepas, sebelum mak aku gi Paris dia siap tepon aku pesan suh siram pokok, boleh?? Mak aku kata kat aku "aku bagi pokok bunga tu kat hang, jgn la plak macam aku campak pokok tu dlm tong sampah".

Mmg konfirm la klu dia dtg nnt aku kene bebel. Tp bukan salah aku. Bukan aku tak siram. Da cuaca kat sini panas sgt. Huhhuhuhuhuhu... Korang tgk la apa da jd kat pokok bunga aku tuh...Sapa leh tolong aku ni??? Camana aku nk wat yek??? Ke da tak boleh nk diselamatkan lg???

posted under , |

6 critics say:

fauzi said...

a'aahh la dh kritikal la izan.. kt luar umah awk tuh ada tmpt yg berbumbung tak? sbb pokok kalo xtahan panas, kene letak bwk tmpt yg berbumbung. tips lain erin pon tatau. kang salah bg tips kang mati lak pokok tuh jadiknyer! haru biru lak awk nnt kene bebel dgn mak. hehehe

NuRuL FaRiHa said...

hahahaha sian ko...aper colore asal dier??huhuhh...aper kata ko amik water color waner kan balik sementara jer mak ko nak jenguk nih...hikhihkhik =P (idea ku ni sengal jer)

Mieza said...

haah la izan layu pokok bunga tu...kekdg ngk tangan org gak...klu sejuk ok lah...

cam akak pun klu tnm pokok mesti mati...hehe

aRa said...

Signora...sila letak pokok itew tempat redup...Pokok ni tak leh kena pancaran matahari yg direct kot...agagagaga...

Mak farah p KL kan...br balik rabu...dia soh farah jaga bunga dia...soh siram gak...tapi pokok kekeringan jugak...last² pg tadi kena marah...kena ckp tak siram pokok...agagagaga...padahal dah...sob sob sob...

Izan said...

to erin - izan letak pokok tu kat belakang umah. kat belakang tak de bumbung tp tempat tu redup la jugak. cuaca terlampau panas la rasanya.

to fariha - mmg la idea ko tu sengal. ada gak pokok aku tu mati terus bila aku buh kaler. hahahahaha

to kak mieza - betul tu kak. tanam pokok ni ikut tangan jugak. 1 masalah lg saya ni mana penah menanam sebelum ni. hahahaha. tak de pengalaman tu yg pokok bila sampai ke tangan saya sume hancusss...

to farah - da letak tempat redup la tu. mak izan da blk rupanya. blk awal. pg td dia tepon bgtau dia da smpi. dia tanya pasal pokok skali. terpaksa la ckp pokok da layu. huhuhuhuhuhu. dia kata ni mesti tak siram ni. org siram tau. huhuhuhuh. senasib la kita...

NuRuL FaRiHa said...

wahkakakak adoi la kawan mu ni tahap kesengalan idak boleh di predict lagi macam dulu...

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month