hari jumaat

Arini nak bercerita kisah ari jumaat aritu. Dr semalam blogspot wat hal tak dpt nk log in. So tak dpt la nk update.

Ha... Apa kisahnya ari jumaat aritu yek? Kisahnyer suami aku suh aku ikut dia pi semayang jumaat da... Yela sebelum ni dia selalu pi ngan adik laki aku tu Shariman, last2 dia kata tak kira mggu depan aku kene gi gak masjid ikut dia. Tak pe la.. dengan niat nak beri semangat pada dia aku pun ikut je la gi sembahyang jumaat aritu.

Mula2 takut gak silap2 mau aku je orang pompuan yang gi masjid. Tp bila sampai2 ramai jugak org pompuan yg gi sembahyang jumaat ni. Bagus2. Aku rasa ni kot first time aku gi sembahyang jumaat. Hahahahaha...Yela org pompuan mana digalakkan gi sembahyang jumaat kan.

Alkisahnya nk bgtau jugak kat korang, masjid yang aku gi sembahyang tu merupakan masjid yang terbesar di Eropah. Keluasan masjid ini ialah 30,000 meter persegi dan boleh memuatkan beribu2 umat islam.

Walaupun masjid ini merupakan masjid yang terbesar di Eropah (di dalamnya amatla luas, untuk kaum wanita pulak siap 2 tingkat) setiap kali sembahyang Hari Raya Aidilfitri kene wat 3 trip sembahyang raya tau. Sebabnya terlalu ramai dan tak muat masjid. So bayangkan la betapa ramainya umat islam di Rome. Umat islam kat sini berbagai2 jenis bangsa dan kaum. Tp yang ramai tu apa lg klu org Bangla la. Hahhaahahahahah.

Pas abis je sembahyang jumaat aritu, pas da tak ramai sgt org sementara tggu suami aku, aku pun tangkap la skit gambo kat kawasan kaum wanita.

Yela da kosong da ha. Sume da kuar abis da. Bila kat luar pulak penuh dengan gerai2 Pak Arab yang menjual kebab. Tp bukan setakat kebab jer. Macam2 ada. Da mcm pasar ramadhan pun ada. Tp ari jumaat tak byk sgt gerainya. Kalau time bulan puasa or raya mmg penuh smpi ke pagar masjid.

Cuba korang tgk gambar kat atas tu, masih nmpk lg jalan raya kan. Tp klu bulan puasa or hari raya da tak nmpk jalan da ha. Mmg penuh ngan gerai2. Bau kebab pulak harum semerbak. Tp kebab org arab ni besar bebenor. Kekadang tak mampu nk abiskan. Teringat plak raya thn lepas. Siap ada jual kuih raya lg ha. Biskut apa lg klu bkn biskut arab la kan. Tp org punya la ramai smpi da tak leh nk bernafas. Punya la sendat.

Oklah, nnt citer lg. Babai...

posted under , , |

15 critics say:

PHATABULOUS! said...

best best... cantik juga design dlm masjid tu.. aku baca blog ko macam ruangan dlm majalah 3 pulak. aku tak dapat gi sana, tgk gambar pun jd lah...

enrico243 said...

ciao kak!ni man la,hahaha,cm kenal je tmpt tu,dmana ya,ehhehe.mmg sedap bebenor kebab shawarma.smlm xde msa nk wat blog,bz sgt2.ade dinner saje umah kita ni,

Izan said...

to syima -

cam majalah 3 ke? hahaha.ok la tu at least korang leh tau gak serba skit mengenai kehidupan di luar negara ni kan?

to shariman -

man, aku suh hang letak resepi ayam yang hang buat aritu kat blog hang. bila nk letak ni?

eedany said...

cantik ya masjid kat situ...

sama lah macam kat sini ek... bazaar ramadhan memang happening sangat...hmmmm bila dapat ke sana ek?

enrico243 said...

hey kak!aku dh letak dh resepi ayam alla grill tu kat blog aku,g la tgk ya,nnt hang bukan nk wat,hhuuh,kem salam kat fmly mirko.

Izan said...

to eedany -

tp rasanya pasar ramadhan kat msia tak der tandingannya. pasar ramadhan kat msia lg hebat dr kat italy ni. rindunya nk pi pasar ramadhan kat msia. huhuhuhuhu

to shariman -

skang ni hang ada lg aku tak payah la wat. aku blk umah hang masak la, aku makan. bila hang da balik msia nnt br la aku wat sendiri. hahahahahah

enrico243 said...

hang wat pasta asparagus pun salah style tau,asparagus tu ekna rebus sekejap dlm 5 min then bru msuk dlm olio,aglio e sale,e pasta yg anda gemari.then apa lg mkn la.hahah.aku kena la rsa ayam bakar yg hang wat ,kak.nk tau sama ade sama atau x cm ne yg man wat,ade fhm.

Faisal Admar said...

wah menarik nih. di malaysia takde plak kaum hawa gi smayang jumaat. kan bagus gi smayang jumaat dari makcik2 di ofis tu gi shopping dan ngumpat je keke

NuRuL FaRiHa said...

hahahah adik beradik nih sempat ajer...ku baru lik dr kuantan nt ku update blog...

aRa said...

Wah...kebab sana msti sedap kan...menjeles...sib baik tak tunjuk pic kebab...ops...msti lain kali dia ambik pic ni....saje nak menjeles...agagagaga

Izan said...

to shariman -

tu spaghetti asparagus chef sharizan, chef ni main tibai je. hahahahah. chef shariman pulak wat cara lain.

to faisal -

saya pun tu la first time pi sembahyang jumaat. heheheheh

to fariha -

tu la adik aku tu mentang2 dia chef abis dia komen masakan org lain. huhuhuhuhu

weh, update jgn tak update.

Izan said...

to farah -

tu la takdak gambar la plak. mana taknya setiap kali beli tak sempat nk tangkap gambar. da melantak dulu. da abis br teringat nk amek gambar... huhuhuhuhu

enrico24 said...

hey kak!apasal ek xleh nk letak pic dlm blog bila aku dh tulis cm2,bila g kat upload pic tu,xleh pula,sakit hati tul la,uhhuuh.aku bru lik dr euroma2

sukahati said...

wess, ko bukak la gerai jual kuih raya org malaysia lakss :p

Izan said...

to shariman -

awat plak tak boleh? nnt aku blk aku tunjuk la kat hang. tak reti nk explain la...

to som -

nak suh aku bkk gerai jual kuih raya? buat kuih raya pun tak reti. muahahahahahhahah

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month