jom buat tiramisu

Jom kita wat tiramisu. Senang je nak buat tiramisu ni Antara bahan2 yang diperlukan:





Mula2 pukul hingga kembang 5 biji telur merah bersama 5 sudu gula



Bila da kembang masukkan mascarpone. Mascarpone 500 gram yer kengkawan.


Sementara tu susun biskut fingerlady dalam bekas. Besar bekas ikut suka korang la kan. Nak kecik ke besar ke. Pastu pandai2 la susun biskut tu ikut suka korang


Lepas da susun tu tuangkan air kopi atas biskut td. Tuang air kopi sehingga biskut tu menjadi agak lembut.


Lepas tuang air kopi, tuang separuh dr krim yang kita putar td. Kemudian ratakan



Selepas itu ulang semula procedur macam mula2 td untuk buat lapisan kedua. Susun biskut ladyfinger, tuang kopi atas biskut tu then tuang krim yang kita putar tadi.




Bila da siap masukkan dalam peti ais. Tiramisu sedap dimakan sejuk2.


Lastly taburkan serbuk koko. Serbuk koko ni seeloknya ditabur sebelum makan.

p/s: gambo tiramisu yang dipotong tak dak la plak. tak sempat nak tangkap gambo. Kalau nak tgk rupanya camana sila ke entry aku sebelum ni mengenai tiramisu jugak. Aku wat tiramisu ni sempena besday aku so kejap je da abis kene belasah ngan family Mirko. Sedap rupanya tiramisu aku ni sampaikan org italy pun puji. Hahahahhahaha. Angkat bakul beb...

posted under , |

16 critics say:

MiD said...

sedapnyer..mascarpone ni kalo g supermarket kena cari kat frozen @ cheese section?

Erin Rashid said...

entry lepas izan tntg tiramisu tu pon erin dh cuba
mmg sedap..
buat bnyk lak tuh
tp mkn nyer ber2
aleh2 kasi org lain je
hehehe..

ZaZa Affendi said...

huih..senang gila rupenye buat tiramisu ni..ceben za suke..kene cari barang la gini..ekekekek

RiEz said...

sedap2 nyum2

ღRiNi's Worldღ™ said...

nampak macam sedapppp..

SueGinola said...

Hm...sedap gilernye..

Dari aritu lagi dah tingin nak buat...
Ade sekali tu gi survey harga mascarpone kat hypermarket, mak ai..boleh tahan jugak le harga dia..dalam RM20 plus-plus, kecik je pulak tu...
Jadi, terbantut seketika..heheheh...
Tapi,
Tengokla, lepas ni mesti nak cube buat jugak la..

lily lotus said...

nmpk mcm senang nak buat..tp nak kena try dulu..tq dear!

sukahati said...

mana aku nk cari mascarpone ngan ladyfinger tuh??

sukahati said...

tuh ko gne brown sugar ek..aku dah salin dah resipi neh..cam nk try buat
kalo tak masuk peti ais....jd ker??

~ Lady ell ~ said...

uish..memang sedap tu..kalau tk tk kn kene puji..

ya..ell penah baca n3 pasal tiramisu yg dulu tuh.mmg rajin la izan buat tiramisu ni ekk.mesti dh expert..

Izan said...

to mid -

mascarpone tu cari kat bahagian cheese atau yogurt

to erin -

wa.. bagus la erin da try. tp tak citer pun. izan je tak try lagi cheese cake erin. oven tak leh pakai arr...

to zaza -

senang je nak wat tiramisu ni. bab tu la rajin buat

to riez -

jom makan!!!

Izan said...

to rini -

nampak sedap makan pun sedap jugak... =)

to sueginola -

tu la bahan2 ni kat msia mesti mahal bab bahan import. kat sini murah la. tu yang selalu buat tu. kalau mahal jgn harap la nk buat selalu

to lily -

try jgn tak try. erin da try da.

to som -

cr kat supermarket. ladyfinger tu kalau nk ganti ngan kek pun boleh. bedal je pape pun. tak semestinya ladyfinger.

kalau tak letak dlm petiais pun jadi tp tak sedap la bab tiramisu makan sejuk2 baru sedap

to ladyell -

tak ler expert sgt tp boleh la kalau nk makan sendiri. rajin buat bab senang kalau susah u mesti la tak buat. heheheheh

aRa said...

Wuhuuuuu...lama kan i dah tak comment kat blog u...Agagagaga...hang rindu dak kata² comment i??? :p

Sedap tau tiramisu ni...i suka mkn tapi nak buat la mls...Agagagaga...padahal senang je nak buat kan...agagagaga

rasp said...

nampak senang ek sis..tapi kalo dah malas cam i nie, tak dpt den nak nolong ek ngehehehehe!

DrSam said...

salam persinggahan,
nampak pun dah sedap, apa lagi kalau rasanya. memang suka tiramisu.

sWeEtdARLinG said...

huhuhuhu, jenuh gak erk step dia ni..

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month