cara orang italy

Bolehkan anda semua bg jawapan apakah dia dalam gambar dibawah ini?

Ini adalah cili yang telah sedang dikeringkan untuk dijadikan cili kering. Ni la cara org italy keringkan cili. Actually ni cara my father in law. Dia tau menantu dia sorang ni suka makan pedas. Oleh yang demikian dia pun tanam la pokok cili ni khas untuk aku. Mmg pedas giller cili yang bapa mertua aku tanam ni.

My father in law tanam punya la banyak pokok. Tgk la banyak sungguh cilinya yang da merah2 sampai tak termakan aku ha... Pastu dia pun kutip cili2 yang merah ni cucuk ngan benang dan jadikan cam rantai gitu. Pastu jemur untuk jadikan cili kering.

Tak payah aku beli cili kering. Cili kering homemade gitu. Dasyat kan?


Kalau korang perasan rangkaian cili di sebelah kanan sekali tangkai2nya masih lagi hijau. Kene jemur lagi supaya cili ni akan tahan lebih lama. Cuaca skang yang begitu panas mengambil masa yang singkat untuk cili ni kering. =)

16 critics say:

RiEz said...

hoho aku salute bapak mertua ko....dasat seh tau menantu dio suko podas2 nih..hikhikhik...kem salam kat dio eh..buleh geng ngan tunang den tu...

kusuma said...

izan...

beruntungnyer jd menantu kesayangan yea...
kt china pun diaorg guna cara yg sama tau, pernah tgk kt dokumentari, wat pisang kaki kering cmnie...

bila dpt g sna kan...
raya nie blk tak m'sia?

Puan Saiman said...

Salam,

selama ni kakak jadi 'silent reader' jak, tapi sekali nampak cili kering ni terus mau tinggalkan jejak pulak. Sedapnya kalau cili kering yang fresh ni buat sambal udang kan..yummy..... ataupun asam pedas ikan tenggiri... (macam kakak mau buat utk buka puasa nanti pulak)...

Oh ya, selamat berpuasa.....

eedany said...

Fuh... senanglah izan nak dapatkan cili.

:)

:: p R i n c E s S _ N :: said...

wahh...sayang menantu nyerr pasal...sggup tu...sis..ni 1st time N tgk care org keringkn cili...

cinderellatulin said...

cili merah menyala tul....cam gini caranya nk kasi kering ekk.. :-)

Dee said...

sayangnye pak mertua hang kat hang izan..fuh..bukan senang nk dpt cili kering fresh buatan sendiri ni..

Diarihatiku1976 said...

oo kalau gitu kat sana pun leh makan asam pedas ler ekkk....

Are_Long said...

wah...semua wat sndiri ekk!!!!

Ms AiReEn MoHd said...

alahai rajin pak in law ko ehh...siap die buat kan cili kering kat ko hah....bagus ekk babe...kojgn mkn byk cili babe,kang buasir lakko kang...eh apakah berita tuh...kepochi lak aku kan...aku bajet ko ade baby...sekali bace bendera jopun lak hah...heheheh

sukahati said...

wahhhh...mesti bapak mentua ko syg smpi dia gigih tanam cili....cantik cili-cili dia

Signorina Syima said...

pergh... best gila dpt FIL sempoi macam tu... ko masih makan pedas ke??

lily lotus said...

wah..tabik spring sama ur FIL! pos sini sket weh..haha

rasp said...

fullamak...homemade cabai kering oooo...very healthy lah gitu ek sis..

Missing Cat said...

bagus btl blh buat mcm ni...kwsn rmh besar, mmg sesuai bercucuk tanam...kat msia ni, sume kena beli...terbalik la pulak...

~ujicham~ said...

untungnya izan...

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month