moist chocolate cake

Dari hari raya puasa aritu aku kata nak wat moist chocolate cake ni tp last2 tak terbuat jugak. Postpone punya postpone masa raya haji aritu aku berjaya jugak membuat kek coklat yang da lama aku idam2 kan.

Da banyak resepi kek coklat aku cuba. Setiap kali wat ada jer aku tak puas ati bab tak cukup moist. Tp resepi kali ni mmg menjadi sepertimana yang aku nak. Resepi ni aku dapat dr blog
Hana's Family. Banyak lagi resepi2 yang menarik kat situ.



Mengikut seorang kenalan yang aku kenal kat italy ni, dia kata petua untuk moist chocolate kek ni lebih sedap,biarkan selama 2 atau 3 hari. Pastu baru makan. Kek aku wat tak sempat nak simpan 2 hari, kek ni panas2 baru keluar dr oven aku bawak pi umah my mum in law. Kejap je da tinggal separuh.


Kek ni boleh dibakar dan juga kukus. Kali ni aku bakar. Next time aku nak wat kukus la plak =)



Resepi Moist Chocolate Cake


Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak


Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk.

posted under , |

13 critics say:

Prettysnapshot said...

Thanks izan, kak scha nanti nak cube resipi ni, nampak sangat-sangat best, thumbs up~ ♥ =)

SJB said...

Will try this (*_*).

watie said...

sedapnya kek :)

Ms AiReEn MoHd said...

GILER SEDAP LOL....TETIbe basah da keyboard aku ni hah...aku nak try ni...yahooo aku menang ehh...huhuhuhu..jap aku bagi ko address...tapi yg komen tu ko delete jerk ekk...ko tak yah publish...glamor lak pencuri dtg kang...weh aku kat opis tak leh gune url blog...kene pakai open id baru ok lak...aku kalau open id/name url tu aku kat opis la tu...

:: p R i n c E s S _ N :: said...

nak wat!! tp mixer tu rosak...wuaaa..

Delimasari said...

wuittt izan - nmpak sedap itu kek..
sis nak ambik resepi yerkkk, tp bla nak wat - tungguuuuuuuu

Dee said...

kalo kukus dia lg moist izan..

oneyani said...

adeh sedap ni...tapi yani suke makan je..bab buat sendri mls!ahahha

bspotgurl said...

ishk ishk.. rajinnya.. wife sapelah ni ek..hihik

lily lotus said...

aku tak sempat nak buat wehh..dah gi beli kat kedai..haha

Amy said...

weh moist giler kek hang neh..pndai pon ko buat kek..aku lak tgk nasib..kdg2 jadik kdg2 xjadik..tu yg aku gerun nak baking kek neh..xpe la kalo da tingin nnt aku nak try ko nya resepi..

Erin Rashid said...

sedap beb!
aku nih entah bile nk rajinkan diri buat kek
sbb nnt aku sdri yg kene mkn
dh la nk kene jaga bdn b4 'perut buncit' skali lagi
hahahh

bolloqs said...

meleleh ayaq liuq tgk kek ni~huhuhhuu

Newer Post Older Post Home
    Rome, Italy

Leave Your Link Here

Let's Shout

users online

Popular Posts

Four Seasons In Italy

Spring - 21 March
Summer - 21 June
Autumn - 21 September

Winter - 21 December


Izan's Details

♥ Full name Nor Sharizan
♥ I'm Aquarius
♥ 13 February 1982
♥ Born in Taiping, Perak
♥ Grew up in Sitiawan
♥ I'm married to an Italian
♥ Currently in Italy
♥ More pictures @
facebook

♥ 08 March 08 ♥

♥ 08 March 08 ♥

Blogger of The Month